Foto: SVT

”Attentatsmännen skrek: Ni är terrorister”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen attackerade ett 30-tal maskerade män sällskapet som Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren färdades med. Och enligt den svenska journalisten var aktionen troligen planlagd.

Sällskapet var på väg mot den tjetjenska huvudstaden Groznyj när deras minibuss stoppades på vägen.

Maria Persson Löfgren och de övriga överfölls, misshandlades, rånades och släpades ut ur minibussen.

– De började skrika: ”Ni är terrorister. Ni är inte är inte några människorättsförsvarare, ni dödar vårt folk.”

Männen tände dessutom eld på bussen.

Ingen blev allvarligt skadad men de mottog slag, bland annat fick Maria Persson Löfgren ett skärsår i låret.

”Planlagd aktion”

– Jag tror tyvärr det var en planlagd aktion, säger Maria Persson Löfgren till NRK:s Rysslandskorrespondent, Morten Jentoft.

– Det skedde på ett sådant sätt att det inte skedde slumpmässigt. Hade de velat råna oss hade de inte bränt inne alla grejer, kameror och pengar. 

Sedan 90-talet har området i Kaukasus, i södra Ryssland, varit oroligt, och människorättsaktivister har varit särskilt utsatta.

Och på resan skulle Maria Persson Löfgren och de övriga träffa personer som blivit utsatta för tortyr och kidnappning i Tjetjenien.

– Jag är oerhört tacksam och lättad just nu över att det har gått bra, men jag är också rasande över situationen att journalister i arbete, ute på fältet, attackeras medan de utför sitt jobb, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg till SVT Nyheter.

De båda journalisterna som attackerades, Maria Persson Löfgren och kollegan Öystein Windstad, har förhörts. Myndigheterna säger att de tar detta allvarligt, men problemet är att våldsmännen troligen redan har passerat gränsen till Tjetjenien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.