Så påverkas svensk satir av dådet

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen har folk reagerat med avsky mot gårdagens terrorattentat. Så även i Sverige där bland andra tecknarskrået har fördömt det som inträffat.

Vi bad seriekonstnären och satirtecknaren Nina Hemmingsson att göra en bild som beskriver vad hon kände när hon hörde om terrordådet.

– Den föreställer mig själv när jag sitter och tecknar och dricker whisky som jag brukar göra. Runt omkring är sånt som jag tycker om att teckna. Träd och fåglar, och nu är de ledsna eftersom det är det jag känner mest. Jag har känt att jag är så himla ledsen över det som har hänt. Jag har gråtit jättemycket, säger Hemmingsson.  

Terrordåd mot fransk tidning

Tidig förebild mördades

Vid gårdagens terrordåd miste fyra av Frankrikes mest kända tecknare livet. En av dem var den legendariske Georges Wolinski, en tidig förebild för Nina Hemmingsson.

– Det kom väldigt nära eftersom jag har läst hans serier mycket när jag växte upp. Jag började se hans teckningar framför mig, hur albumen såg ut, hur sönderlästa de var av mig. Jag fick ju läsa dem lite i smyg eftersom de var så pornografiska. Också skämdes jag samtidigt lite över att jag gillade dem så mycket. 

Ser censur som största hotet

Satirteckningar och bilder med politisk sprängkraft är vanligare i Frankrike än här i Sverige. Bildernas genomslag har också gjort att det funnits hotbilder mot franska tecknare. Bland annat har Charlie Hebdo utsatts redan innan gårdagens terrorattack. Frågan är nu om det också finns ett hot mot svenska tecknare.

– Om jag jämför med de tecknare som är döda nu så är jag inte rädd. Jag behöver inte vara rädd. Det värsta som kan hända för mig är att jag blir censurerad, vilket jag i och för sig också tycker är illa.

Men förändrar det som skedde igår läget för svenska tecknare?

– Jag hoppas och tror att det inte kommer att leda till att folk inte vågar, men jag tror att det kan bli tvärtom också, säger Nina Hemmingsson. 

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet