Foto: Pressbild

Nino Ramsby får Taubepris

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Vi och Taubesällskapets årliga stipendium går till sångaren och låtskrivaren Nino Ramsby. ”Det känns otroligt fint” säger Ramsby.

Låtskrivarpriset instiftades på 60-talet av Evert Taube tillsammans Tidningen Vi och har därefter årligen delats ut till en person som gör ”sångbar dikt eller tonsättning av dikter”. 

Årets pristagare slog igenom med rocktrion Salt på 90-talet. På senare år har Nino istället gått över till att utforska visor och jazz, som på senaste skivan ”Du kan och sov nu” från 2015.

”Unikt konstnärskap”

Motiveringen lyder: ”för att han, ständigt nyfiken och med handfast noggrannhet, mejslat fram ett unikt konstnärskap med kliché- och genrebefriad klarhet i dikt, sång och tonsättning”.

– Att nämnas i samma andetag som Evert Taube, att anses vara en av dem som skriver visor på det sättet och bli utsedd till representant för det – det känns otroligt fint. Det är som att min poesi, min musik, blir sedd, hörd … nästan av Evert själv, säger Nino Ramsby i ett pressmeddelande.

Fler projekt på gång

Nino Ramsby är även verksam som fotograf, grafisk formgivare och konstnär. Tillsammans med Lars Lerin och Kakan Hermansson medverkar han nu i en utställning på Sven-Harrys Konsthall. Kulturnyheterna träffade Ramsby inför utställningen som kretsar kring sportevenemanget Eurogames. Se intervjun här.

Tidigare mottagare av Taubestipendiet är bland andra Laleh Pourkarim, Håkan Hellström, Melissa Horn och Tomas Andersson Wij. Prissumman är 50.000 kronor.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.