Madeleine Sjöstedt (FP) är kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm och har varit mycket involverad i arbetet med Tele2 Arena. Foto: TT/Erik Mårtensson/Fredrik Persson

Nöjesbolag bjöd kulturborgarrådet på Princekonsert

Uppdaterad
Publicerad

Nöjesjätten AEG tog med Madeleine Sjöstedt (FP) på flera konserter och sportevenemang under hennes resa i USA 2009. Ett halvår senare erbjöds de rätten att driva nya Tele 2 Arena, enligt uppgifter från Expressen. – Vi ska betala för vad det kostar, svarar Sjöstedt.

Våren 2009 åkte Stockholms kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) till USA. Enligt kulturnämnden var resan en ”förberedelse för utvecklingen av Globenområdet” och projektet kring Tele2 Arena.

Under veckan i USA följde hon ett fullspäckat schema av besök på konserter och sportevenemang som arrangerades av nöjesbolaget AEG. Bland aktiviteterna fanns både NBA- och NHL-matcher, en show med Bette Midler och Princekonsert i egen loge.

Madeleine Sjöstedt utreds för mutbrott

Ett halvår senare vann AEG rätten att driva nya Tele2 Arena i Stockholm.

Driver flera arenor i Stockholm

Uppgifterna kommer från Expressen som granskat Madeleine Sjöstedts USA-resa.

Enligt Expressen förnekade Madeleine Sjöstedts pressekreterare först att biljetterna skulle ha betalats av AEG. Madeleine Sjöstedt själv säger till Expressen att det hela kan röra sig om ett misstag:

– Vi är måna om att betala för de evenemang vi deltar i. Har de inte fakturerat så får de naturligtvis göra det. Vi ska betala för vad det kostar. Det är fullständigt självklart, säger hon.

AEG, Anschutz Entertainment Group, driver redan Globen, Söderstadion, Annexet och Hovet i Stockholm.

”Skulle få frågan först”

Madeleine Sjöstedt tycker inte att det är något konstigt att AEG erbjöds rätten att driva den nya arenan:

– AEG hade en option på den nya arenan. De skulle få frågan först på den nya arenan. De hade i avtalet för Globen, som de tecknade några år innan, en paragraf att de hade första möjlighet att få hyra den nya arenan till marknadsmässig hyra, säger hon till Expressen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Madeleine Sjöstedt utreds för mutbrott

Mer i ämnet