Nordic Music Prize verkar inte gilla hiphop

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick vi veta vilka artister som är nominerade till Nordic Music prize 2011 tio nominerade från varje nordiskt land ska tävla om att bli den ensamma vinnaren år 2011.

För andra året i rad har ett brett urval från musikbranschen i de fem nordiska länderna röstat och valt ut kandidater från respektive land att bli en av de tolv nominerade till Nordic Music Prize.

Listan över de svenska nominerade artisterna förvånade Kulturnyheternas hip hop-kännare, Kim Veerabuthroo Nordberg:

– Inte för att artisterna är dåliga: Anna Järvinen, Jonathan Johansson och Veronica Maggio, exempelvis är mycket bra. Men listan innehåller inte en enda hip hop-artist under ett år som 2011 som är ett av de bästa åren i svensk hiphop-historia, med albumsläpp från artister som:

Alexis Weak

Ison Fille

Mohammed Ali

Stockholmssyndromet

Timbuktu

Stress

Adam Tensta

– Det är anmärkningsvärt att Nordic Music Prize helt har valt bort hiphopen, säger Veerabuthroo Nordberg.

Den svenska juryn består av Jan Gradvall, Sara Martinsson, Kristin Lundell, Niklas Elmér och Elin Unnes, och har under de senaste veckorna gått igenom årets releaser och gjort ett första urval.

Fyra blev noll

Jan Gradvall menar att juryn inte valt bort hiphop och uppger att det fanns med fyra hiphop-album (av totalt 25 album) när det första urvalet gjordes. Efter urvalet bjöd man in 80 personer från hela musikbranschen (musikjournalister från alla stora tidningar, radio och tv, utvalda arrangörer, skivbolag, förlag samt management) att rösta fram just de tio kandidater som representerar Sverige. Och då fanns inget hiphop-album längre kvar.

Vinnaren utses den 16 februari nästa år.

Kulturnyheterna

Isabelle Espinoza

De 10 svenska kandidaterna till Nordic Music Prize::

Lykke Li – Wounded rhymes

Anna Järvinen – Anna själv tredje

Deportees – Islands & shores

Veronica Maggio – Satan i gatan

Goran Kajfes – X/Y

The Field – Looping state of mind

Anna Ternheim – The night visitor

Mattias Alkberg – Anarkist

Jonathan Johansson – Klagomuren

Loney Dear – Hall music

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.