Foto: Urklipp från ”Norrut” 2016-12-02

Norran: Så vore det utan tryckfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Läsarna av tidningen Norran möttes på fredagsmorgonen av en hyllningstidning till den store ledaren. I varenda artikel stod att läsa allt gott kommunfadern gör för medborgarna. Och att han själv gjort tio mål när Skellefteås krossade Brynäs i SHL.

Specialutgåvan är Norrans sätt att uppmärksamma att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. 

– Det är ett påhittat Skellefteå, med en påhittad stor ledare, men tyvärr ser det ut sådär på en del ställen i världen, säger chefredaktören Marcus Mellinder. 

Under hela året har tidningen jobbat med tryckfrihet. Bland annat i webb-tv där kommunens verklige starke man, kommunalrådet Lorents Burman (S) ställt upp. 

Allt ledde fram till det här numret som är skrivet i en skämtsam ton.

– Allt behöver inte vara gravallvarligt, även om ämnet är tung, säger Marcus Mellinder. 

Norrans chefredaktör tycker att i stort fungerar samarbetet bra med kommun och lokala myndigheter i Skellefteå. Men även här märks vissa försämringar över tid. 

– Det är allt svårare att få offentliganställda att tipsa oss. Det är ett stor problem mot yttrandefriheten. Med det starka skydd som finns törs de ändå ibland inte vända sig till oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.