Norska A-ha lägger ned

Uppdaterad
Publicerad

Det norska bandet A-ha har beslutat att lägga ned verksamheten. Det meddelar gruppen på sin hemsida idag.

”Vi har levt den ultimata pojkdrömmen, under en längre och mer belönande karriär än vad någon kunnat föreställa sig”, skriver bandet på sin hemsida.

A-ha har sedan tillkomsten vid början av 80-talet gett ut nio album. Sammanlagt har bandet sålt fler än 35 miljoner skivor. Under 90-talet låg bandets verksamhet nere under en period, men Magne Furuholmen, Pål Waaktaar och frontmannen Morten Harket återupptog verksamheten 1999.

Till de mest kända låtarna räknas Take on Me (med den legendariska svart-vita tecknade videon), The Sun Always Shines on TV och Crying in the Rain.

Bandet kommer att göra en avslutande världsturné nästa år. Det enda konsertdatum som är fastställt är 4 december 2010, då man planerar att avsluta turnén i Oslo. 2010 är det också 25 år sedan allting började i och med att debutskivan Hunting High & Low gavs ut.

Vad bandmedlemmarna kommer att ägna sig åt i framtiden är oklart, men de håller dörrarna öppna för det mesta, som: humanitärt arbete och politik. Kanske kommer någon av dem också fortsätta med musiken. ”Vi pensionerar oss som band, inte som individer”, skriver de på hemsidan.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.