Nu är Almapristagarna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Läsorganisationen Praesa vill trigga berättarglädje – inte traggla bokstäver.

Den sydafrikanska läsfrämjande organisationen har blivit fem miljoner rikare – det stod klart när Praesa tilldelades Almapriset i mars. Nu har företrädare för organisationen landat i Sverige, för att ta emot priset och inspirera kring läsning.

– I ett land där det inte finns någon litteratur på de språken många talar, blir läs- och skrivkunnighet mycket en fråga om tekniska färdigheter. Vi lär i stället barn och vuxna hur man njuter av historier och får fantasin att växa, säger Carol Bloch, verksamhetschef på Praesa.

Märker skillnad

I Sydafrika så  växer många barn upp utan att ha läst en enda bok på sitt modersmål. Tidigare har knappt funnits några barnböcker på flera av de officiella afrikanska språken, och antalet titlar är fortfarande få. Praesa jobbar med att sprida barnböcker, ordnar läsklubbar och triggar berättarglädjen hos sydafrikanska barn.

– När jag började jobba med de här barnen så tyckte vissa av dem inte om att uttrycka sig på sitt språk, dela historier och läsa böcker. Men efter några veckor så märker man att de blir intresserade, de plockar upp böcker och ber någon av föräldrarna att läsa, säger Malusi Ntoyapi, koordinator på Praesa.

Se inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.