Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ”Jul med Astrid Lindgren” blandas klipp och arkivbilder från äldre tv-serier med nyproducerade animationer. I klippet hör du skådespelaren Olof Wretling berätta mer. Foto: SVT

Nu inleds SVT:s nya julsatsning ”Jul med Astrid Lindgren”

Publicerad

På julaftons morgon är det premiär för SVT:s nya julsatsning “Jul med Astrid Lindgren”. Ett program som blandar klassiska filmatiseringar med nyproducerade animationer av Astrid Lindgrens älskade berättelser.

– Det är något väldigt speciellt med Astrid Lindgrens berättelser. Hon skiljer inte på barn och vuxna, säger komikern och skådespelaren Olof Wretling. 

Under en timme varvas delar av Astrid Lindgrens välkända sagoskatt som “Pippi Långstrump” och “Vi på Saltkråkan” med nyproducerade och animerade versioner av “Emil i Lönneberga”, “Kajsa Kavant”, “Nils Karlsson Pyssling” och “Räven och Tomten”. 

Programmet ramas in av den mindre välkända novellen “Lustig-Gök” som handlar om två sjuka barn som underhålls av en trägök. Det är första gången novellen gestaltas rörligt.

– Astrid Lindgrens berättelse utspelar sig ofta under julen och jag tror att många i Sverige förknippar julen med Astrid, så det kändes ganska naturligt, säger Johan Palmberg, samproducent bakom projektet och barnbarnsbarn till Astrid Lindgren.

Improviserade fram ”Lustig-Gök”

Komikern och skådespelaren Olof Wretling ger röst åt programmets berättare, fågeln ”Lustig-gök”. Under en timme vägleder han tittaren genom Astrid Lindgrens berättelser.

– Det är ett av de roligaste röstjobb jag gjort. Animationen var inte helt klar och de filmade mig när jag gjorde figuren. Nu när jag tittar ser jag att massa rörelser jag gjorde har inspirerat animatörerna, säger han.

”Jul med Astrid Lindgren” är ett samarbete mellan Sveriges Television Ab, Astrid Lindgren Aktiebolag och Qvisten Animation AS.  Programmet har premiär den 24 december och kommer vara ett återkommande inslag i SVT:s julutbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.