Nu kan du surfa som ”hen”

Uppdaterad
Publicerad

I svallvågorna av Hen-debatten lanseras nu en sajt som byter ut ”han” och ”hon” mot ”hen” på svenska hemsidor.

Hen är ett pronomen som har spridits som en löpeld i media och den offentliga debatten den senaste tiden. Det började med barnboken ”Kivi och monsterhund” som var helt fri ifrån ”hon” och ”han”. Sedan valde Nöjesguiden att göra ett könsneutralt nummer, och chefredaktören gjorde klart att hon ville att ordet skulle in i Svenska Akademiens ordlista.

Nu finns det en möjlighet att surfa som hen. Dagens Nyheter rapporterar att två kommunikatörer lanserar en sajt där man kan installera en plug-in, så kallad ”Henerator”, som ersätter könsbestämda pronomen mot ”hen” på svenska hemsidor.

Debatten kring hen

Ironi eller debattinlägg

Kommunikatörerna Marcus Sjögren och Philip Westman säger att de inte har någon speciell bakgrund inom genus eller feminism, utan såg som utomstående en möjlighet att göra ett inspel i debatten.

”Man kan både se det som ironi eller som något som lyfter frågan och ger debatten en extra sving” säger Marcus Sjögren till DN.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet