Avicii blir frimärke. Foto: Jenny Mörtsell/PostNord

Snart kan du slicka på Avicii

Uppdaterad
Publicerad

Max Martin, First Aid Kit, Robyn, Avicii och Seinabo Sey blir nya frimärken.

Idag presenterade Postnords frimärkesråd fem nya frimärken som ska uppmärksamma den svenska popexporten. Tecknade porträtt av Max Martin, First Aid Kit, Robyn, Avicii och Seinabo Sey kommer pryda de nya frimärkena.

– Frimärken ska spegla hela Sverige, från kungen till möbler. Att göra popfrimärken kändes naturligt med tanke på hur bra det går för svensk popmusik. På billboardlistan just idag är fyra av fem låtar i topp gjorda av svenskar, säger Jan Gradvall – journalist och medlem i frimärksrådet – som valt ut artisterna.   

Tredje gången gillt

Frimärkena är illustrerade av Jenny Mörtsell och kommer släppas den 15 januari. Det är inte första gången det görs frimärken på popmusikstema. Även 2004 och 1991 släpptes frimärken med svenska och utländska artister på. Skillnaden nu är att motiven är mer samtida menar Jan Gradvall. 2004 blev exempelvis Jerry Williams och Elvis frimärkesmotiv, inga nykomlingar direkt, till skillnad från ett av årets motiv: Seinabo Sey.

– Det är en väldigt bra blandning av artister, och det är en enorm ära att få vara med, säger sångerskan Seinabo Sey i ett pressmeddelande.

Självklara val

Jan Gradvall tycker att valet av artister var ganska självklart, och visst rör det sig om väldigt framgångsrika sångare och låtskrivare. Avicii har legat etta i 60 länder och Max Martin har varit svensk popmusik i 20 år. First Aid Kit är hela Sveriges favoriter, men även creddiga i USA, och Robyn är Robyn.

Nykomlingen Seinabo Sey representerar de kvinnor som just nu dominerar den svenska musikscenen, menar Gradvall. Men understryker också att hennes musik talar för sig självt.

– Hon har just börjat sin karriär. Om några år kommer man tycka att även det valet var självklart, säger Jan Gradvall.

”Magiskt” med frimärken

Journalisten Jan Gradvall sitter sedan tidigare på en rad tunga poster bakom kulisserna inom musiksverige. Men hur kom det sig att han blev involverad i frimärkesvärlden?

– Det började med att Postnord ville göra något på musiktemat och kontaktade mig som sakkunnig. Ungefär som när man gör något om sjöfåglar och kontaktar en biolog. Sen blev jag invald i rådet i våras, säger Jan Gradvall.

Hade du ett brinnande intresse för frimärken sedan tidigare?

– Det hade jag faktiskt, men det visste inte Postnord om. Jag samlade på frimärken under många år när jag var liten. I dessa e-mail tider har inte frimärken samma roll, men jag tycker fortfarande att det är lite magiskt, säger Jan Gradvall.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.