Foto: SVT.

Nu läggs Centrum för lättläst ned

Uppdaterad
Publicerad

Kompetensen kommer försvinna, varnar Ann Katrin Agebäck, direktör för Centrum för Lättläst.

I dag lägger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fram propositionen om att lägga ner Centrum för lättläst. Tanken är att centrets verksamhet och statens övriga insatser för läsfrämjande ska gå via Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) istället.

Ann Katrin Agebäck är direktör på Centrum för Lättläst och upplever förslaget som en splittring av verksamheten.

– Jag är orolig för att det här splittrar vår verksamhet och jag oroas också för vad som ska hända med vår nyhetstidning 8 sidor, säger hon.

– Myndigheten ägnar sig mer åt vetenskaplig forskning och rådgivning. Hittills har vi alltid sett produktionen av nyhetstidningen som basen för att samla kunskap. I mötet med läsarna skapas kompetens och kunskap, så hittills har det varit en väldigt viktig del för oss. Men en oberoende nyhetstidning kommer inte kunna ges ut av en myndighet som MTM, säger hon.

MTM: Oberoendet kvar

Men Roland Esaisson, generaldirektör för Myndigheten för tillgängliga medier menar att tidningsverksamheten inte hotas av sammanslagningen.

– Regeringen menar att det renaste sättet att göra det här på är att låta oss upphandla en extern aktör som får ge ut tidningen så att det publicistiska oberoendet inte hotas, säger han.

Tror på samlat grepp

Roland Esaisson tror samtidigt att det är bra att Myndigheten för tillgängliga medier får ta ett samlat grepp om arbetet med det lättlästa.

– Nu får vi ett samlat ansvar för hela smörgåsbordet för tillgängliga medier.

Hur kommer användarna märka av förändringen?

– Användarna kommer att märka att det lättlästa blir enklare att hitta. Tillgängligheten blir också mer omfattande, säger Roland Esaisson.

Ann Katrin Agebäck på Centrum för Lättläst ser också en del positiva inslag i regeringens förslag.

– Vad som är positivt är att alla personer med läshinder finns kvar, både de med funktionshinder och nykomna till Sverige. Inte heller tas skoluppdraget bort, som är en jätteviktigt läsfrämjande insats, säger hon.

Nytt vetenskapligt råd

Regeringen vill även att Myndigheten för tillgänliga medier ska bli nationellt kunskapscenter och instifta ett vetenskapligt råd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.