Nu ska datorägarna betala för tv

Uppdaterad
Publicerad

Radiotjänst har börjat kontakta dator- och surfplatteägare som nu ska börja betala tv-avgift.

Från början av februari är det möjligt att se alla SVT:s kanaler på surfplattor, datorer och i mobiler. I samband med ändringen uppstod nya frågor om hur tv-avgiften ska betalas.

Flera olika betalningslösningar har diskuterats och nu har Radiotjänst börjat samla in uppgifter om dator- eller surfplatteägare.

– Vi gör som vi alltid har gjort. Kontaktar hushåll och frågar om de har avgiftspliktig utrustning i hemmet. I dag omfattar det både vanlig tv, dator och surfplatta, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Lagen om finansiering av radio och TV ändrades och blev teknikneutral 2007. I princip innebär det att det inte ska spela någon roll vilken teknik som används då man tar del av någon av SVT:s, UR:s eller SR:s kanalutbud i framtiden. Radiotjänst har därför sedan innan varit beredda på att anpassa tv-avgiften till nya format.

I dag betalar nio av tio svenskar avgift för sitt tv-innehav.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.