Den nya bibliotekslagen träder i kraft den 1 januari 2014. Foto: TT bild

Ung läsning i fokus i ny bibliotekslag

Publicerad

Generalsekreteraren för biblioteksföreningen är nöjd med det förtydligade demokratiuppdraget i nya lagen men saknar reglering av kompetens och bemanning.

Efter att riksdagen röstat igenom propositionen utfärdar i dag regeringen den nya bibliotekslagen.

I den nya lagen, som träder i kraft den 1 januari 2014, poängteras att folkbiblioteken ska lägga extra fokus på barns och ungas läsning och språkutveckling.

E-böcker i Sverige

Förstärkt demokratisk betydelse

Biblioteksföreningen tycker det är bra att man nu formulerat och tydliggjort bibliotekens demokratiska roll i samhället och att användarperspektivet är förstärkt, alltså att alla ska ha tillgång till ett bibliotek. Men de är missnöjda med att kompetens och bemanning har uteblivit i den nya lagen.  Som biblioteksföreningen även tidigare kritiserat.  

– De menar att det är en självklarhet att biblioteket ska vara bemannade med kompetent personal, men då borde det vara en självklarhet att ha med det i den nya bibliotekslagen, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare för Biblioteksföreningen.

”Är redan gratis i dag”

Den nuvarande lagen beslutades 1996. Därför har nu lagen uppdaterats och moderniserats för att anpassas till dagens tekniska möjligheter, som till exempel e-litteratur som ska vara gratis att låna.

– Det är redan gratis i dag, men det är en bra markering men problemen med att det är dyrt för själva biblioteken kvarstår, säger Niclas Lindberg.

Biblioteken ska även ägna extra uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-böcker i Sverige

Mer i ämnet