Ny bok om polsk nationalhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Häromåret kom författaren Anna Bikonts bok ”Vi från Jedwabne” på svenska. Boken handlar om tystnaden kring polackernas roll i Förintelsen. Nu är hon tillbaka med en bok om nationalhjälten Irena Sendler som räddade 2500 barn ur Warszawagettot.

Ända sen det nationalkonservativa partiet ”Lag och rättvisa” vann parlamentsvalet i Polen i höstas och fick egen majoritet har samhällsdebatten i landet hårdnat betydligt. Innan valet i höstas åkte journalisten och författaren Anna Bikont utomlands för att lansera sin omskakande bok ”Vi från Jedwabne” som handlar om polackers skuld i Förintelsen. Nu har hon återvänt till sitt hemland – med ett manus till en ny bok i resväskan – och med rädsla och förtvivlan i bröstet inför den riktning Polen tagit.

Anna Bikont har egentligen ont om tid. Manuset hon just håller på att slutföra till höstens utgivning handlar om Irena Sendler, en polsk socialarbetare  som lyckades rädda över 2500 judiska barn ur ghettot i Warszawa under andra världskriget. 

Se hela inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.