Ny fotoutställning om Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om Slussen har varit lång och ibland aggressiv. På onsdag öppnar utställningen ”Järngraven” som i sig är ett inlägg i debatten.

Snickarbacken 7 i Stockholm ställer ut ett 40-tal fotografier av Anders Thessing. Bilderna visar delar av Slussen i Stockholm – en plats som debatterats flitigt de senaste åren. Vissa vill riva och bygga nytt medan andra vill bevara platsen. Utställningen i sig är ett inlägg i debatten om Slussen och handlar om det offentliga rummet och det vackra i förfallet.

– För mig handlar det om vår stad och att Stockholm också behöver platser som Slussen, där saker och ting får vara i fred. Det är det sista stället som finns kvar i stan. Nu är allt renoverat, säger Anders Thessing.

”Det finns liv i de mörka gångarna”

Anders Thessing ville fånga det vackra i slitaget och lyfta fram det som förbipassaerande kanske inte alltid ser.

– Vad som händer med en plats som får vara är att det sker massa andra saker. Platsen börjar leva sitt eget liv, det finns något som börjar ske i de mörka gångarna. Det är lite mystiskt och lite olika nivåer, säger Thessing.

Utställningen visar foton tagna från mitten av 90-talet och fram till idag och är alla i svart-vitt.

– På något sätt är det en plats som sjuder av liv men jag ville skala bort den delen för det mest intressanta för mig är platsen i sig. Livet finns i avtrycken som människor har lämnat där, säger Thessing som hoppas att de som ser utställningen börjar titta på Slussen på ett annat sätt.

–Så länge den finns kvar.

Utställningen på Snickarbacken 7 pågår till den 8 juni och bilderna kommer också tryckas i en bok.

Joakim Hallgrim Rückert/fotograf

Andreas Idén/redigerare

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.