Nationalmuseum, ett av de statliga museerna, återinvigdes i oktober 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya budgeten: Fri entré på statliga museer tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har röstat ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Det betyder att 80 miljoner ska sparas in genom att ta bort fri entré på de statliga museerna från årsskiftet.

– Det är olyckligt med en fråga som skiftar såhär vart fjärde år, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museer.

En av de större besparingsåtgärderna i den nya budgeten görs genom att ta bort fri entré för vuxna på de statliga museerna, det rör 80 miljoner kronor. Det här är ett område som både M och KD är överens om. 18 museer omfattas.

Mats Persson, generalsekreterare för intresseorganisationen Sveriges museer, tycker att det är ett problem att blocken inte kan komma överens om inträdesfrågan.

– Det är olyckligt med en fråga som skiftar såhär vart fjärde år för våra medlemmar. Det finns ett praktiskt problem: att det ska gälla från den första januari. Besparingen ligger på 80 miljoner och det kan ta ett antal månader innan det praktiskt går att göra och då blir det en besparing rakt in i basverksamheten.

Stockholmscentrerat

Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, ser gärna att de statliga museerna tar entréavgift.

– Vi tycker att det korrigerar skeva konkurrensvillkor som uppstått. Det har missgynnat privata museer, när de statliga kunnat marknadsföra sig med gratis inträde, säger hon och fortsätter:

– 13 av de 18 statliga museerna ligger i Stockholm och det finns skäl för människor på landsbygden att tycka att det här inte är rättvist att de betalar museientre via skatten.

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom i riksdagen. Det innebär att regeringen, oavsett vilken färg den får, måste börja regera med den budgeten.

Frågan om museerna kommer även att behandlas i riksdagens kulturutskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.