Foto: Skrämdump, Se og Hør.

Nya regler ska avslöja olagliga journalistmetoder

Uppdaterad
Publicerad

Allers i Danmark har ett nytt ”whistleblower-system” som ska sätta p för journalistiska snedsteg.

Tidigare i år avslöjades det att journalister på tidningen Se og Hør haft tillgång till och övervakat olika danska kändisars och politikers korttransaktioner. Något som flera chefer ska ha känt till.

Anställda, som inte tidigare vågat avslöja olagliga metoder, får nu en ventil i ett nytt anonymt system där tips går direkt till Allers styrelse, enligt DR Nyheder.

Dansk medieskandal

– En del människor vågar inte kritisera sin närmaste chef. Nu har vi ett system där människor i lugn och ro kan berätta om de ser något olagligt i Aller, säger Se og Hørs chefredaktör Niels Pinborg, till DR.

Gladare tidning utlovas

Förutom rapporteringssystemet beslutade också Allers ledning att införa strängare regler för attestering. Detta eftersom personen som läckt kortuppgifter till tidningen fick betalt för sina uppgifter.

Mediehuset inför också en uppförandekod med nya etiska riktlinjer.

–  Våra läsare kommer nu uppleva en gladare Se og Hør som inte går till ytterligheter varje gång, utan bara gör det när det är nödvändigt för att berätta en historia, säger Niels Pinborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansk medieskandal

Mer i ämnet