Lennart Hyland och statsminister Tage Erlander i 'Hylands hörna'. Tage berättar en värmländsk historia och blir folkkär på kuppen. Foto: Scanpix

Nytt avtal öppnar SVT:s arkiv

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli möjligt att se gamla SVT-produktioner i SVT Play. SVT har slutit avtal med upphovsrättsorganisationen Copyswede och kan därmed öppna upp det stora tv-arkivet för allmänheten.

-Det här är något som alla SVT-vd:ar sedan Sam Nilsson velat göra. Men det har inte blivit möjligt förrän nu, säger SVT:s vd Eva Hamilton till SVT Nyheter.

Tjänsten Öppet arkiv har funnits på svt.se sedan 2005 och där finns i dag cirka 200 timmar klipp ur tv-program. Nu planerar SVT att successivt bygga ut tjänsten och även erbjuda hela program.

Det sexåriga avtalet, som Eva Hamilton undertecknade för några dagar sedan, blev möjligt genom en lagändring. De flesta som bidragit till en tv-produktion har rätt till ersättning 70 år efter sin död. Med den nya lagen kan man nu betala till en enda upphovsrättsorganisation, i det här fallet Copyswede.

–I princip är materialet oändligt. Det rör sig om minst 100.000 timmar, säger Eva Hamilton.

Det nya avtalet med Copyswede gäller från den 1 januari 2013 och bygger på en förändring i upphovsrättslagen som förenklar klarering av arkivmaterial. Under hösten kommer SVT att ta publiken till hjälp att ta reda på vad som ska prioriteras.

SVT har fått 60 miljoner kronor extra av kulturdepartementet för att dra igång verksamheten och bygga infrastrukturen för portal och sökbarhet. Det stora arbetet är dock digitaliseringen av tv-materialet. Vad det kostar SVT i övrigt kan Eva Hamilton inte svara på.

–Copyswedes avtal med SVT innebär ett stort och viktigt steg för att kunna göra kulturarvet tillgängligt. Detta är angeläget både för tv-tittarna och för de rättighetshavare som vi via våra medlemsorganisationer representerar. Vi är mycket glada över att vi tillsammans har kunnat göra det möjligt att tillgängliggöra det kulturarv som tv-arkivet utgör, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.