Foto: TT

Unik uppgörelse om e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

Nyutgivna e-böcker från förlaget Natur och kultur ska nu finnas tillgängliga för utlån i Stockholm samtidigt som de ges ut i handeln.

Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som förhandlat med Natur och kultur.  Men Stockholms stadsbibliotek har varit en aktiv part i att arbeta fram modellen, skriver staden i ett pressmeddelande.

”Världsunik uppgörelse”

– Det är en världsunik uppgörelse som bevisar det som många inte trott var möjligt, att både förlag och bibliotek kan hitta en affärsmodell som är gynnsam för båda parter, säger Mikael Petrén, chef för Digitala biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek.

Modellen bygger på simuleringar under ett år som visar att lånen av nyutgivna e-böcker ökar när de finns tillgängliga direkt. Samtidigt visar testet att fösäljningen av e-böcker ökar under samma tid.

– Detta är en tydlig indikation på att e-boksutlånen inte hotar försäljningen, snarare tvärtom, säger Mikael Petrén i ett uttalande.

Tre prisnivåer

Modellen omfattar tre prisnivåer, där det genomsnittliga priset för biblioteken blir 20 kronor, vilket motsvarar vad man betalar för e-böcker idag.

Andra priser för tryckta böcker

För tryckta böcker betalar biblioteken 1 kr och 41 öre i per utlån i författarersättning, men hur stora utgiftsskillnaderna blir för biblioteken mellan att låna ut tryckta böcker och e-böcker går inte att säga, menar Mikael Petrén.

– Räknar man in inköp och katalogisering av de tryckta böckerna blir summan högre. E-böckerna kostar i och för sig också i form av IT-system och administration. Men vi befinner oss mitt i ett teknikskifte och nu är det ett stort steg att Natur och kultur har tillgängliggjort alla sina titlar för oss, säger Mikael Petrén till Kulturnyheterna.

Hoppas det ska spridas

Nu hoppas Mikael Petrén att alla bibliotek i landet ska ansluta sig till modellen. Stockholms stadsbibliotekarie Inga Lundén hoppas samtidigt att fler förlag samtidigt ska känna sig trygga med modellen och ansluta sig till det nya systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.