Van Morrison, Joni Mitchell och Beyoncé finns alla med på de spellistor som USA:s president Barack Obama nu släppt på Spotify Foto: TT

Obama har listat sin favoritmusik – på Spotify

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Barack Obama skaffat Spotify. Och på allmän begäran presenterade USA:s president sina första spellistor på fredagen.

– Welcome to Spotify, Mr. President, svarade företaget på Twitter.

USA:s president säger att han har fått många förfrågningar om sin favoritmusik. I en tweet svarade Barack Obama i form av två länkar till spellistor på Spotify.

– På allmän begäran, här kommer mina semester-spellistor, skrev @POTUS på Twitter under fredagseftermiddagen.

Strax därefter hälsade den svenska musiktjänsten Obama välkommen.

– Welcome to Spotify, Mr. President, twittrade den svenske musikjätten.

Barack Obama passade även på att fråga sina drygt 3.640.000 följare på Twitter:

– Vilken är din favoritlåt?

Det är, om man ska tro Vita Huset, en fråga som många ställt till presidenten. De två spellistorna som nu går att ta del av via musiktjänsten Spotify är uppdelade i låtar som enligt Obama ska passa för dags- respektive kvällsaktiviteter.

Många stora namn på listorna

Den 20 spår långa kvällslistans första låt är ”My favourite things” av jazzlegendaren John Coltrane. Detta alster följs upp av låtar signerade Beyoncé, Van Morrison, Otis Redding, Joni Mitchell, Leonard Cohen och Mos Def med flera.

Dagslistan har lika många låtar – och där har Obama slängt in favoriter från storheter som Bob Dylan, Coldplay, The Temptations och Rolling Stones. Som final på denna spellista har presidenten valt ”La Salsa La Triago Yo” av Sonora Carruseles.

Välkomnades via twitter

Frågan är om det verkligen är Barack Obama som själv suttit och omsorgsfullt valt ut vilka låtar som platsar. Kontot hos musiktjänsten går under namnet The White House, men för Spotify var spellistornas offentliggörande alltså skäl nog för en liten hälsning.

– Welcome to Spotify, Mr. President, skrev företaget på twitter.

Musiktjänsten Tidal, som tagit upp kampen med Spotify, har ännu inte kommenterat presidentens spellistor. Noterbart är att en av Tidals galjonsfigurer och grundare, den världskände rapparen Jay-Z, är allmänt känd som en mycket god vän till Barack Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.