Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet. Foto: Tomas Ohlsson

Journalistförbundet: Hotar oberoendet

Uppdaterad
Publicerad

Public service-utredningen vill att Granskningsnämnden ska kontrollera att SVT, SR och UR använder sina pengar på rätt sätt. Men det kan bli förödande, menar Journalistförbundet.

Förslaget om att tv-avgiften ska ersättas med en skatt fick har fått kritik för att public service-bolagen skulle bli för nära knutna till staten. Men det finns flera förslag i public service-utredningen som riskerar SVT:s, SR:s och UR:s oberoende, menar kritiker.

Granskningsnämnden för radio och tv heter myndigheten som ska se till att SVT, UR och SR följer sina uppdrag. Public service-utredningen föreslår nu att Granskningsnämndens uppdrag ska ”förtydligas”, och att nämnden ska granska SVT:s, SR:s och UR:s produktivitet, kostnadseffektivitet och resursförbrukning.

”Svårt värna oberoendet”

Det har fått journalistförbundet att reagera:

– Om Granskningsnämnden ska bestämma vad som är effektivt användandeav pengar är det svårt att värna oberoendet, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Utredarna skriver att ”Via radio- och tv-avgiften ställs stora resurser till programföretagens förfogande och det är väsentligt att allmänhet, uppdragsgivare och företagen själva får en bekräftelse på att avgiftsmedlen har använts på rätt sätt.”

Är det inte bra att det finns insyn i hur public service använder sina pengar?

– Men harvi inte förtroende för företagets ledning klarar av det? Jag ser framför mig att det är omöjligt attgöra detta, utan att man gör våld på oberoendet. Att granska kostnadseffektiviteten i redaktionellverksamhet borde inte åligga en nämnd, säger Jonas Nordling.

Vad fruktar du att det kan leda till?

– I värsta fall, kanske nämnden säger att ”den här redaktionen har såmånga reportrar i förhållande till sin verksamhet”.  Det är ett skräckexempel. Men även om man säger att man inte ska detaljstyra så är det svårt att se hur man kan ha synpunkter på kostnaderna annars.

Utredningen i sin helhet finns att läsa här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.