Foto: OmVärlden

OmVärlden får ny redaktion – ”en tydlig nedmontering”

Uppdaterad
Publicerad

Redaktionen på Sidas tidning OmVärlden byts ut och arbetet med att driva tidningen läggs över på ett kundtidningsföretag. ”En tydlig nedmontering” säger chefredaktör Anki Wood, som är orolig för att biståndsgranskningen kommer försvinna.

Den oberoende tidningen OmVärlden går igenom stora förändringar.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att papperstidningen kommer upphöra och istället ges ut på webben. Dessutom har Sida valt att ändra tidningens ägarpolicy och plocka bort delen om att tidningen har som central uppgift att ”bevaka och granska svenskt och internationellt utvecklingsarbete”.

Medier

Något som väckt reaktioner både från redaktionen och biståndsdebattörer.

Kundtidningsföretag vann upphandling

Under måndagen kom dessutom beskedet om att nuvarande redaktion kommer ersättas med en ny. Ytterligare ett bevis på att Sida inte vill att tidningen ska syssla med granskning, menar chefredaktör Anki Wood.

– Sida gjorde en upphandling och den ledde till att ett företag som gör kundtidningar vann. Det är naturligtvis väldigt tråkigt, säger Anki Wood som har svårt att förstå hur Sidas bedömning gått till.

– De har varit ganska tydliga med att de inte är intresserade av granskning så det är det det handlar om i grund och botten, säger hon.

Liknar händelseförloppet med Riksdag och Departement

Sidas kommunikationschef, Joachim Beijmo meddelade i december att slopandet av formuleringen om granskning enbart haft som avsikt att göra ägarpolicyn kortare.

– Det är sedan upp till chefredaktören att avgöra när och hur mycket man ska ägna sig åt granskande journalistik, men det är inte en huvudsaklig uppgift.

En förklaring som Anki Wood ställer sig kritisk till.

– Det känns som en nedmontering när man inte lyfter upp granskningen som en prioritet. Det är också oroväckande när man byter redaktion för att det ger den typen av arbete mindre kontinuitet. Ser man på nedmonteringen av Riksdag och Departement så började det på samma sätt, säger hon.

Specialiserad redaktion

Men varför kan inte övrig media bedriva biståndsgranskning?

– Biståndet är en stor budget och det är viktigt att pengar inte försvinner i korruption, också för att behålla biståndsviljan. Visst gör andra medier också ett bra och viktigt arbete men det går inte att jämföra med att ha en redaktion som är specialiserad på området där man samlar kontakter och nätverk.

Kulturnyheterna har sökt Joachim Beijmo samt en representant från kundtidningsföretaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet