Ond tomte i SVT:s nya vuxenjulkalender

Uppdaterad
Publicerad

Jultomten attackerar med laserstrålar från rymden. I SVT:s nya vuxenjulkalender ”Tomten kommer” gör filmaren Johan Söderberg ett satiriskt julkollage av samtiden.

En ond jultomte, svenska partiledare som hotas från yttre rymden och världsledare som hypnotiseras att sjunga ”Ave Maria”. Det är några ingredienser i SVT:s nya julkalender för vuxna.

Bakom julkalendern står klipparen och filmaren Johan Söderberg, som 2010 fick Guldbaggen för sina insatser i Erik Gandinis film ”Videocracy”. Söderberg har gjort sig känd för en egensinnig klippteknik, ofta byggd på omstöpt och omtolkat arkivmaterial. Med tiden har han kommit att jobba med såväl Madonna som First Aid Kit och Kent.

Mot undergången

Och nu blir det alltså Johan Söderberg som i science fiction-sagan ”Tomten kommer” kommer att ledsaga SVT:s vuxna tittare fram till julafton. Eller julundergången, om den ondskefulla tomten får som han vill.

– Tomten kommer i år och han är inte snäll. Jag har gjort en omvänd dramaturgi. Jag har ganska mycket åsitker om julen, framförallt om den här uppbyggnaden fram till julafton som jag tycker är helt grotesk, säger Johan Söderberg.

Serien, som kommer att sändas varje dag på webben och i SVT2, består av 24 avsnitt på ungefär en minut vardera. Denna mycket ovanliga julkalender har dock det gemensamt med andra att den sänds från den 1 december och fram till julafton. Men Johan Söderberg har utgått från teorin att jorden går under den 21 december.

– Jag har gjort tre avsnitt till för säkerhets skull om jorden inte går under, säger han.

Reporter i inslaget: Beppe Starbrink.

Fotograf: Don Titelman.

Klippning: Henrik Norrsell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.