Gunilla Carlsson, kulturpolitisk talesperson för (S), är kritisk till regeringens nya kulturbudget. Foto: SVT

Oppositionen: ”Ett stort misslyckande”

Publicerad

En mager kulturbudget full av misslyckanden. Så beskrivs regeringens nya kulturbudget av Gunilla Carlsson, kulturtalesperson för (S).

Regeringens kulturbudget innehåller några ljuspunkter, men har i stort sett inte mycket nytt att komma med. Det tycker Gunilla Carlsson, ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för (S).

– Det är inga nya direkta satsningar. Det känns mer som att man lappar och lagar och försöker hålla det på en någorlunda nivå. Det finns inga nyskapande satsningar, säger hon till Kulturnyheterna.

En sak som Gunilla Carlsson ifrågasätter är den uteblivna uppräkningen av statligt kulturstöd till regionerna. Det riskerar att drabba kulturarbetarna och i längden även kulturpubliken, menar hon.

– Det blir allt tuffare för dem att kunna driva sin verksamhet. Det har vi fått signaler om, att många institutioner har det ganska tufft ekonomiskt. Får man ingen ordentlig uppräkning så påverkar det, säger hon.

”Man ska ha en högre ambition”

En punkt som däremot lyfts fram av Gunilla Carlsson som positiv i regeringens budget är att projektet Skapande skola utökas. Även där har hon dock invändningar.

– Vi är inte negativa till att man utökar till förskolan, men det som är problematiskt är att det trots allt inte når ut till alla elever. Om det bara når ut till 50 procent tycker jag att man ska ha en högre ambition, säger hon.

Hennes främsta angreppspunkt handlar dock om en av regeringens största kulturpolitiska satsningar, nämligen kulturarvslyftet. Det är ett misslyckande, menar Gunilla Carlsson.

– Min största kritik är kulturarvslyftet. Att man inte ser att det inte blivit något effekt av den satsningen. Man ser inte över förslaget, utan säger att ”vi får följa utvecklingen”. För mig är det ett stort misslyckande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.