Optimistisk teater tar sig an Candide

Uppdaterad
Publicerad

Vi lever i den bästa utav världar. Det konstateradet satiriserade Voltaire över i sin bok Candide från 1759. I boken får den obotlige optimisten Candide ge sig ut på en resa över världen och bevittna våldtäkter, mord och naturkatastrofer men utan att någonsin tappa sin tilltro till världen.

Nu har den unga scenkonstföreningen Bombina Bombast valt att göra teater av boken. En svår uppgift för en grupp nästan utan resurser. Men precis som Candide väljer de att tänka optimistiskt.

– Vi är ju alla optimister som jobbar med kultur utan att kunna leva på det egentligen, säger Emma Bexell som är dramaturg i Bombina Bombast.

Bombina Bombast är en ideell förening som har som mål att lyfta fram och visa ung kultur. Medlemmarna är studenter vid bland annat Stockholms dramatiska högskola, Biskops Arnö, Skara skolscen och Kulturama.

Föreställningen spelas på Södra Teatern i Stockholm den 18:e och 19:e mars.

Adam Koskelainen

adam.koskelainen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.