Foto: TT

Ordentligt ojämlikt hos Kalle Anka

Uppdaterad
Publicerad

Tv-programmet Kalle Ankas julafton brukar ses av sisådär 3,5 miljoner tittare. Men det är ingen uppbygglig tradition – inte om man är vän av jämlikhet mellan könen.

I årets kanske mest sedda program medverkar 293 manliga karaktärer, men bara 22 kvinnliga, konstaterar företaget Gendertimer i Malmö som har mätt alla traditionella klipp julaftonens Kalle Anka-program.

Inte mycket bättre är det med fördelningen av repliker mellan manliga och kvinnliga karaktärer. De kvinnliga motsvarar åtta procent.

Askungen är det enda klipp där kvinnor tar initiativ och aktivt åstadkommer något – syr en klänning åt Askungen.

”Denna där?”

I Tomtens verkstad säger dockorna ”Mamma” innan de godkänns med en stämpel i rumpan. I Kalle Anka i djungeln finns två kvinnliga kolibrier i den hummande kören och i Tjuren Ferdinand har den blomstersniffande ungtjurens mor en enda replik: ”Ska du inte stångas med de andra tjurarna?”.

Ännu kortare replik har Lady i Lady och Lufsen: ”Denna där?”

För ett par år sedan uppstod en diskussion om stereotypa figurer i Kalle Ankas julafton och en scen med en svart docka klipptes bort.

– Vi vill inte att alla manliga karaktärer ska klippas bort. Men vi tycker att det är viktigt att det här uppmärksammas, säger Fredrik Eklöf på Gendertimer som är ett konsultföretag med inriktning på ledarutveckling och jämställdhet inom näringslivet.

Rätt kul grej

Man får ofta en förvrängd uppfattning om hur mycket var och en pratar på exempelvis ett jobbmöte.

Fredrik Eklöf:

– Vi tror att alla talar ungefär lika länge. Men mäter man talartiden så upptäcker man att kvinnor talar betydligt mindre än deras manliga kolleger. Det var ur den iakttagelsen som idén om att mäta de kvinnliga och manliga karaktärerna i Kalle Anka-programmet uppstod.

– Och så var det en rätt kul grej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.