Oscarsbelönade Andrzej Wajda har dött

Uppdaterad
Publicerad

En av den polska filmskolans främsta har gått ur tiden.

Regissören Andrzej Wajda blev 90 år gammal, och jobbade in i det sista.

”Han behövdes under det sovjetiska styret, han skulle behövas nu, när en ny hårdför regim växer fram i Polen”, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Han regisserade över 40 filmer, och belönades år 2000 med en Heders-Oscar för sitt livsverk.

Känd för sina samtidskommenterade filmer, ofta med anknytning till andra världskriget. En av hans mest kända är filmer Katyn (2007) som behandlar Katynmassakern 1940.

Andrzej Wajda föddes i Polen 1926. Han utbildade sig på filmskola i staden Łódź, och ägnade sig senare själv åt undervisning genom den egna filmskolan i Warszawa, en skola som har kommit att bli en av världens främsta inom film.

”Hade dramaturgin i ryggraden”

Regissören Magnus von Horn, vars långfilmsdebut på svenska, Efterskalv, prisades på Guldbaggegalan för bland annat Bästa film och visades på filmfestivalen i Cannes 2015, är utbildad och verksam i Polen.

Han och Andrzej Wajda har gått samma filmskola i Łódź.

Von Horn har även gått en kurs på Wajdas egen filmskola i Warszawa för några år sedan. Då var Andrzej Wajda hans lärare.

– Han var aktiv på skolan och gjorde film in i det sista. Även om han var väldigt gammal när jag läste kursen, så var han alltid där, läste våra manus, kommenterade, gav oss inspiration – berättade om sitt liv..., säger Manus von Horn.

– Han har väldigt stor betydelse för polsk film, och film i världen. När jag träffat honom har jag ofta tänkt på honom som någon som har dramaturgin i ryggraden. Känslan för vad som funkar på film fanns i honom, som en reflex. Att cykla eller någonting.

”Han skulle behövas nu”

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin säger att Andrzej Wajda på sin tid var en av Europas mest framträdande filmmakare.

– En av de där namnen som jag som ung nybliven filmstudent aldrig hade hört talas om, men snabbt insåg att jag var tvungen att känna till, säger han.

– Hans storhetstid var 70- och 80-talet då han skapade storheter som ”Marmormannen” och ”Järnmannen”. Wajda gjorde samhällskritiska filmer i ett samhälle som inte tålde kritik. Han jobbade nästan ända in i kaklet, och även hans sista filmer, ”Katyn” (om den sovjetiska massakern av polacker 1939) och ” Wałęsa” (biopic om densamme) bars av ett starkt rättspatos.

– Han behövdes under det sovjetiska styret, han skulle behövas nu, när en ny hårdför regim växer fram i Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.