Över 40 journalister gripna i Vitryssland

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 journalister har de senaste två veckorna gripits i Vitryssland inför det som kallas för Frihetsdagen. En dag där många vitryssar visar sitt missnöje mot regimen. Gripandena anses vara en tydlig signal från president Lukasjenko.

– Det är en kampanj från statens sida som försöker skrämma bort folk i preventivt syfte så att de inte går ut och demonstrerar den 25 mars, säger regissören och dramatikern Dmitri Plax.

Frihetsdagen, som 25 mars kallas, har kommit att användas av aktivister för att protestera mot president Alexander Lukasjenko. En president som har kallats Europas sista diktator. Sedan den 10 mars har över 41 journalister gripits i Vitryssland, enligt landets oberoende journalistförbund. Något som även förläggare och bokförsäljare råkat ut för.

– Journalister brukar bli trakasserade i samband med folkliga protester i Belarus, för att makten inte vill att sanningen om protesterna når folket. Men att två bokdistributörer arresteras, det är något nytt, säger Dmitri Plax.

”Sista droppen för staten”

Demonstrationer har pågått i Vitryssland sedan 17 februari efter att en skatt på 2.200 kr infördes för människor som har varit arbetslösa i mer än sex månader och som inte sökt jobb på statliga arbetsförmedlingen.

– Den här ”parasitlagen” har blivit en slags sista droppen för folket som gör allt för att liksom dryga ut sina inkomster. Det enda som inte är beskattat är luften än så länge, säger Dmitri Plax.

Vad som kommer att hända imorgon är oklart.

– Nu precis innan den här intervjun så fick jag ett meddelande om att tungt beväpnade poliser har placerats ut längs tunnelbanestationerna i Minsk, alltså med maskingevär.

Han tycker att svenska medier behöver uppmärksamma mer det som sker i Vitryssland.

– Det påverkar väldigt mycket. De demokratiska aktivisterna som har kämpat i alla dessa år känner sig inte så isolerade när de ser att medierna i utlandet uppmärksammar deras situation, säger Dmitri Plax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.