Foto: Montage skärmdumpar

Kanalerna får fortsätta sända visar nytt beslut

Uppdaterad
Publicerad

”Svårt att se någon annan bransch som skulle behandlas på det här sättet” säger Magnus Törnblom, pressansvarig för TV4.

Beslutet kring vilka som får fortsatt sändningstillstånd presenterades under måndagseftermiddagen, det vill saga samma dag som tillståndet skulle löpa ut. TV4 , TV3 och Kanal5 fick alla fortsatt tillstånd. 

En förändring är dock att TV4 Film och TV4 Fakta får dela kanalplats. Något de har två veckor på sig att genomföra.

Medier

En utdragen process

Myndigheten för radio och tv delar vart sjätte år ut sändningstillstånd till radio- och tv-kanaler. Den här gången har dock förhandlingarna kring avtalen varit minst sagt utdragna.

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand tycker det är upprörande hur regeringen har valt att behandla avtalen och säger att det är meningsskillnader mellan partierna som gjort att beslutet skjutits upp.

– Får de inte fortsatt sändingstillstånd får de släcka, men vår realistiska bedömning är att de stora kanalerna kommer få fortsätta sända, sa han i en intervju till Kulturnyheterna innan beskedet hade publicerats.

”Det är exceptionellt”

– Förseningarna hänger ihop med den process som regeringen initierade i förra månaden när man beslutade att skära ner på utrymmet för tv-sändningar i Sverige redan till 2017, säger Jimmy Ahlstrand.

Hans bedömning är att de riktigt stora förändringarna bland tv-kanalerna kommer ske först då men han är ändå upprörd över hur regeringen behandlat årets avtal och menar att det är de kommersiella kanalerna som får ta smällen.

– Så här får det inte gå till. Jag har aldrig varit med om den här typen av process tidigare, det här är vekligen exceptionellt.

TV4: ”Anmärkningsvärt”

– Det är naturligtvis väldigt anmärkningsvärt att vi med endast timmar kvar av våra nuvarande tillstånd i marknätet inte har fått några nya. Det är svårt att driva en långsiktig affärsverksamhet utan att veta vilka förutsättningar man har, och vi har svårt att se någon annan bransch som skulle behandlas på det här sättet, svarade TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom innan beslutet publicerades.

De förlorade tillstånden

VH1, C More Hits, MTV Live HD, Showtime, Discovery Science och Star är de kanaler som inte längre kommer finnas med i det digitala marknätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet