”Nu är det slut på åldersdiskrimineringen”

Uppdaterad
Publicerad

Han var tippad sjua, men hamnade i final.

Owe Thörnqvist, snart 88, blev kvällens skräll i Växjö.

– Nu kanske vi kan få ett slut på åldersdiskrimineringen, säger han.

Boogieman Blues föll publiken i smaken. Owe Thörnqvist är i final tillsammans med Robin Bengtsson. Två minst sagt olika akter. Först förstod den äldre av dem inte vad som inträffat.

– Jag har ingen koll på reglerna, säger Owe Thörnqvist efter sändningen till SVT:s Kulturnyheterna.

Melodifestivalen 2017

– Är det bättre än Andra chansen det här? Jag kan ingenting om det här. Förlåt om jag snubblar lite på reglerna och orden men good luck publiken, vi träffas i Friends arena, säger han och skålar.

Läs också: De knep finalplatser – de åkte ut

Vill stoppa ålderdiskriminering

En finalplats var i vilket fall ingenting han hade räknat med, säger han.

– Inte alls, tvärt om. Jag kom med så att säga på ert bananskal, jag fick en invitation väldigt sent från SVT och trodde att jag skulle vara med och utöka det så kallade Kvinnaböske-syndromet. Du vet: aha det där gick bra. Nu ska vi ha en ny favorit, pensionärsklubben – kom hit! Här ska ni få en ny favorit ”jaha vad heter han?” – han heter Owe Thörnqvist, ”ja ja, då kommer vi”. De gör ju kosing på det här.

Banar detta väg för en ny Melodifestivalkategori?

– Japp! Och då kanske vi kan mejsla upp och få ett slut på den här åldersdiskrimineringen. We are here, look at us. We are the people!

”Kul att mötas över generationsgränser”

”Kvinnaböskesyndromet” syftar till Hasse Kvinnaböske Anderssons finalplats med låten ”Guld och gröna skogar” i fjol. I år är Hasse Andersson som bekant en av tre programledare. Han är nästan beredd att erkänna effekten Owe Thörnqvist tillskriver honom.

– Kanske. Jag tycker att det är roligt när vi kan mötas över generationsgränser. Det är kul när vi kan göra saker tillsammans. Owe har alltid dragit en lans för den svenska underhållningen. Han har varit föregångsman i så många år så det känns bra att han 87 år gammal går direkt till final, säger Hasse Andersson.

Se hur det såg ut när 87-åringen fick finalist-beskedet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet