DN:s tidigare chefredaktör Herbert Tingstens samröre med Kongressen för kulturell frihet har lett till ett forskarbråk. Tingsten avled 1973. Foto: Scanpix

P3-dokumentär om CIA drogs in efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio drog i helgen in en dokumentär om USA:s inflytande över svenska medier under kalla kriget.

Dokumentären ”CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige” som P3 skulle ha sänt i söndags handlar om den amerikanska underrättelsetjänstens inflytande över Sverige under 1950- och 1960-talen. Enligt programmet hade USA större påverkan på svenska mediers rapportering om landet i väst än som tidigare varit känt.

Enligt historieforskaren Mikael Nilsson, som medverkar i dokumentären, hade Dagens Nyheters chefredaktör åren 1946-1959 – Herbert Tingsten – nära samröre med organisationer finansierade av CIA.

Programmet drogs in

Nu riktar statskunskapsprofessorn Olof Petersson, som i år släpper en bok om Tingsten, kritik mot uppgifterna i programmet. Det ledde till att det drogs in och lyssnarna fick i stället höra en repriserad dokumentär om Tobleroneskandalen.

”Grundlösa spekulationer”

Kritiken rör Tingstens samröre med Kongressen för kulturell frihet, en organisation bildad och finansierad av CIA som skulle samla västvärldens antikommunistiska intellektuella. Olof Pettersson hävdar att uppgifterna om Tingstens starka kopplingar till organisationen inte stämmer.

Tar med kritiken

Enligt Henrik Arnstad, en av dokumentärens producenter, rör kritiken en ytterst liten men viktig del av programmet.

– Det var ett svårt beslut att ställa sändningen, men det här är vetenskapsjournalistik. Man har ett källmaterial, två forskare och tre åsikter. Kritiken är relevant och dokumentären blir bättre om man tar med den och svarar på den, säger han.

Slutsatsen densamma

Ändringarna i programmet påverkar dock inte slutsatserna om USA och CIA:s inflytande över Sverige under kalla kriget, enligt historikern Mikael Nilsson.

– Nej, absolut inte. Det gäller endast uppgifterna om Herbert Tingsten, säger han.

”CIA:s hemliga propagandakrig” ska preliminärt sändas den 31 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.