Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Einar Stefansson (mitten) höll, i strid med reglerna, upp en palestinsk halsduk under Eurovision i Israel 2019. Nu har han tillsammans med Bashar Murad skrivit ett av bidragen som tävlar om att bli Islands Eurovisionbidrag. Foto: EBU/Reuters

Palestinsk artist kan tävla för Island i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen den 2 mars avgörs Söngvakeppnin, Islands Melodifestival. En av de som tävlar för Islands räkning är den palestinske artisten Bashar Murad.

– Låten handlar om att inte låta inbillade eller faktiska gränser definiera eller stoppa oss, säger han till Reuters.

Bashar Murads ”Wild west” är ett av bidragen som kan vinna Söngvakeppnin på lördag.

– Folk har teorier om min medverkan och politiserar min existens, för det är vad folk gör med palestinier, säger han till Reuters.

Eurovision song contest 2024

Islands public service-bolag RÚV har tidigare sagt att man inte bestämt sig för om man ska skicka en deltagare till Eurovision eller inte med anledning av Israels medverkan.

Vill ställa upp med ”October rain”

Israel i sin tur har sagt att man vill att artisten Eden Golan ska ställa upp med låten ”October rain” som handlar om sorgen efter Hamas terrorattentat den 7 oktober.

Tävlingsarrangören EBU håller nu på att granska låttexten eftersom innehållet i låtarna måste vara opolitiskt enligt tävlingens regler.

Skulle EBU kräva för många ändringar i texten kan Israel dra sig ur årets upplaga av Eurovision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet