Paradise hotel 2014 Foto: TV3

Paow: Som att sälja sin själ till djävulen

Uppdaterad
Publicerad

Fler söker till dokusåpan ”Paradise hotel” än till lärarhögskolan.

Så gick ekot genom Sverige i höstas. Nu är det dags igen.

Med lika många sökande, och ett metaprogram om castingprocessen.

”Att vara med är som att sälja sin själ till djävulen”, säger Paulina ”Paow” Danielsson, förra årets vinnare.

De dricker sprit, festar, kedjeröker, har sex, gråter, lovar varandra saker till ”etthundra procent”, för att sedan huggas i ryggen. Allt i lyxhotellmiljö under Mexikos stekande sol.

Förra året följde 250.000 människor per avsnitt dokusåpan Paradise hotel på TV3. Den största tittargruppen var kvinnor mellan 15 och 24 år.

11.000 ansökningar om att medverka i programmet lär ha skickats in till kanalen. Till landets gymnasie- och grundskolelärarprogram sökte 10.198 personer, under samma tid. Skrämmande tyckte många, rimligt tyckte andra, och såpan som lockade mer än skolbänken var ett stående samtalsämne under hösten.

Online fortsatte TV3 att mata ut Paradise hotel-material även efter programmets slut, och under våren startade Kanal 11 dokusåpan ”Ex on the beach”, med liknande upplägg.

”Är beroendeframkallande”

Nu är det Paradise-dags igen. Enligt TV3 ligger söktrycket på samma nivå som förra året.

Nytt för 2015 är ett castingprogram, om själva programmet som börjar sändas redan i maj.

Radioprofilerna Emma Knyckare och Farao Groth sitter i en jury som ska välja ut nya deltagare i ”Paradise hotel – Förspelet”.

– Jag har följt det här programmet slaviskt. Det är beroendeframkallande. När man pratar om Paradise hotel, eller dokusåpor överhuvudtaget, så pratar man om att det är extrema människor som är med. Fast egentligen tror jag att de speglar oss. Det hade kunnat vara pensionärer istället för heta 20-åringar, och samma konflikter hade uppstått, säger Emma Knyckare.

Letar efter hbtq-personer

Emma Knyckare säger att hon letar efter någonting nytt när deltagarna i Paradise hotel 2015 sållas fram.

– Kanske hbtq-personer, eller någon som representerar någonting annat än en ”snygg kille med ett sexpack”. Det är det som är så intressant. Eftersom programmet är så himla stort är det viktigt med vilka som representeras.

De aspirerande Paradise hotel-gästerna är medvetna om vad som säljer, och tar såpan på stort allvar.

– Man är så himla medveten om hela sitt paket. När jag var 18 år vaknade jag med dreadlock i håret och undrade var jag var, typ. De här lägger upp strategier, säger Emma Knyckare.

– Det märks att de tycker att det här är väldigt, väldigt viktigt. Att mycket hänger på det här. Nästan som en anställningsintervju.

”Inga ungdomar tackar nej”

Paulina ”Paow” Danielsson medverkade i Paradise hotel för andra gången förra året, och vann. Tillsammans med Eric Hagberg delade hon prissumman på 500.000 kronor. Efter finalen av programmet har hon, tillsammans med andra deltagare, åkt på barturné genom Sverige. Det ingår i programkontraktet med kanalen.

– Jag har synts och gått mycket på events redan innan Paradise hotel, men några i programmet blir kända över en natt. De tjänar pengar, får saker hemskickade, blir bjudna på grejer och stoppas av folk på stan som vill ta bilder och säger att de tycker om en, säger hon.

Det är det livet som lockar 11.000 människor att söka till såpan, tror Paulina Danielsson.

– Från början handlar det om att folk vill bli kända. Inga ungdomar i 20-årsåldern tackar nej till fest, bad, sol och snygga människor. Livet man lever efteråt är också väldigt kul.

”Var helt förstörd”

Barturnén genom Sverige pågår i månader. Deltagarna besöker två till tre klubbar i veckan. De slår sig ner i en vip-avdelning, och har fest.

– Man fakturerar väl typ fem, sex tusen för varje ställe man är på. Det är jobbigt, jag var helt förstörd efteråt, men det var kul. Lättförtjänta pengar. Jag vet folk som fortfarande håller på och åker runt, säger Paulina Danielsson.

– Paradise hotel-deltagare blir kändisar. När du åker till en nattklubb i tjotahejti vill folk prata med dig, kanske lägga in en stöt, ta en bild, lägga upp den på sociala medier och få hundra nya likes.

Headhuntar deltagare

Castingprocessen består av en rad möten med representanter för produktionen och tv-kanalen. De sökande ska visa upp en personlighet, svara på intervjufrågor och testas framför kameran, berättar Paulina Danielsson. Men alla deltagare i Paradise hotel går inte den sedvanliga castingvägen. Många blir rekommenderade av tidigare deltagare.

– Jag fixade tre pers förra året. Saga, Jasse och Evelina. I år har jag också tagit med flera stycken som jag känner. Kompisar och bekanta, säger hon.

– Det finns människor som vill bli hjärnkirurger och människor som inte har jättehöga ambitioner i livet och inte bryr sig så mycket. Det är inget fel. Jag har varit ganska liberal som person och inte brytt mig så mycket. Man måste vara en speciell typ av människa för att kunna ta skiten man får efteråt. Man måste vara duktig på att underhålla folk och att stå i centrum.

”Jävla dåligt kontrakt”

För Paulina Danielsson blir det inget Paradise hotel 2015. Hon känner att hon har vuxit och gått vidare, men ångrar inte de två säsongerna hon redan har på cv:t.

– Det enda jag ångrar är att jag skrev på ett jävla dåligt kontrakt. Det har hindrat mig från att vara med i fem, sex olika tv-program. På det sättet kan jag känna mig orättvist behandlad, men det kanske hör till. Jag vet inte. Det är att sälja sin själ till djävulen att vara med i det programmet, men jag ångrar ingenting. Många kan gråta och säga att de ångrar sig efteråt, jag gör inte det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.