Patti Smith ställer ut ”bevismaterial”

Uppdaterad
Publicerad

Polarprisvinnaren och multikonstnären Patti Smith gör sin första fotoutställning i Sverige någonsin. På Kulturhuset i Stockholm ställer hon ut bilder som tagits under tiden hon skrev sin senaste bok ”M Train”. ”Om boken var ett brott så skulle dessa bilder vara rättsmedicinska bevis”, säger Patti Smith.

Dörrarna öppnas på Kulturhuset Stadsteaterns tredje våning. På väggarna hänger små fotografier tagna med kameror från slutet av 60-talet. Bilder som framkallats bara minuter efter att fotografiet tagits.

Men det är inte bilderna som fångar uppmärksamheten när Kulturnyheterna kommer in i utställningslokalen. För längst bort sitter Patti Smith på golvet i sin karakteristiska svarta kavaj och skissar med blyertspenna på väggen.

– Jag fick en idé, säger hon och skrattar till när hon ser att det är ett trettiotal journalister som nyfiket står och tittar över hennes rygg.

Inga gränser

Det verkar inte finnas någon slut på Patti Smiths kreativitet. För sin musikaliska gärning belönades hon med Polarpriset 2011 och hon har gett ut tjugo böcker, bland annat den hyllade självbiografiska ”Just kids” (2010). Men hon har också en lång historia av ägna sig åt måleri och fotokonst.

Nu ställer hon för första gången ut sina fotografier i Sverige under utställningen ”Eighteen Stations” och det är också första gången som bilderna ställs ut i Europa. Men hon vill inte titulera sig fotograf i någon professionell bemärkelse.

– Jag ser mig själv som amatörfotograf. Men jag vet att jag har ett eget sätt att se på saker, säger Patti Smith, och berättar om hur hon ofta får kommentarer av amerikanska kritiker om att hennes bilder är ”blurriga”.

– Jag ser dem inte som blurriga. Jag är inte intresserad av perfekta fotografier, perfekta bilder kan jag få med min mobiltelefon. Jag är intresserad av atmosfärer.

Bakgrund till bok

Fotografierna kretsar kring världarna i boken ”M Train” (2015), en bok som hon själv beskriver som ”en karta över mitt liv”.

– Jag hade ingen agenda bakom boken när jag började skriva den, ingen riktning och ingen handling. Jag ville skriva en bok som var oansvarig. Jag ville bara kliva på ett mentalt tåg och se vart det förde mig.

Men det mentala tåget förde henne också till många fysiska platser, i många länder. Och hon har alltid en kamera med sig.  

– Många av dessa bilder är tagna under de äventyr som blev ”M Train”.

Det är ögonblicksbilder eller ”bevis” som Patti Smith själv kallar dem.

– Om boken var ett brott så skulle dessa bilder vara rättsmedicinska bevis som jag skulle använda om jag var en kommissarie som skulle ”lösa min bok”.  

En paus från offentligheten

Patti Smith är en multikonstnär som låter bild och litteratur gå hand i hand. Men att skapa musik och att skapa bildkonst är två helt olika kreativa processer för henne.

– Jag är inte en musiker, jag kan inte spela något instrument. Jag ser mig själv som en performer och då är ditt mål att kommunicera med de människor som är där. Det behöver inte vara perfekt, utan det är ett öppet sätt att arbeta, säger hon och tillägger:

– Men när jag skriver och när jag fotograferar, så vill jag bli lämnad ensam, jag vill inte behöva kommunicera med människor. Som ni ser tar jag inte så många fotografier av människor. För mig är det som en stunds respit från mitt offentliga liv.

Men värt att notera är att en av de få bilder som porträtterar en människa faktiskt är tagen i Stockholm och heter ”Pan” (2010).

”Det är skrämmande”

Sin skrivandeprocess beskriver hon också som ett introvert arbete.

– Jag tror att det är den största skillnaden, att några av processerna är öppna och andra är introspektiva. Det är väldigt polariserat och ibland till och med schizofrent, säger Patti Smith.   

– På ett sätt är det skrämmande. Men jag är lyckligt lottad som kan uttrycka mig på båda sätten, väldigt privat och väldigt offentligt.

”Eighteen Stations” visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm från den 23 september 2016 till 19 februari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.