Paul Auster: Usamas död ändrar inget

Uppdaterad
Publicerad

När den amerikanske författaren Paul Auster fick höra att Usama bin Ladin dödats var hans första reaktion att det var som en maffialiknande avrättning. Och han tror inte att bin Ladens död kommer att förändra någonting.

– Jag vet inte hur aktiv han har varit på sistone, men det är en väldigt spridd grupp som förefaller mycket decentraliserad och det finns andra terroristceller, säger Auster.

– När George Bush pratade om kriget mot terrorn så fick han det att låta som att vi i väst kämpade mot en annan regim. Men personerna inom al-Qaida är ingen regim, de är psykotiska gangsters som vill döda, säger Auster som tror att det vore bättre att bekämpa terrornätverket med hjälp av polisen snarare än militären.

Kretsar kring New York

Författaren Paul Auster är på bokturné i Europa för att tala om sitt författarskap – ett författarskap som ofta kretsar kring The Big Apple sedan genomslagsromanen New York-trilogin 1987.

Men Auster har svårt att se ljust på dagens USA och i synnerhet sin hemstad New York. Roffarmentaliteten vinner mer och mer mark i sviterna efter den ekonomiska krisen, menar han.

SVT:s reporter Maria Martholm Silva träffade Auster i Stockholm för att prata om boken ”Invisible”, som nu kommer i en svensk utgåva med titeln ”Osynlig”, och den kommande boken ”Sunset Park” som släpps på svenska i höst. Se hela intervjun med Paul Auster genom att klicka på länkarna ovan!

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.