Författaren Gösta Knutsson och hans fru Erna Knutsson (högra bilden) är de verkliga förlagorna till Maja Gräddnos och Pelle Svanslös. Bilden till vänster visar Cecilia Ljung och Björn Kjellman ur filmen ”Pelle Svanslös och den stora skattjakten” från 2000. Foto: TT

Pelle Svanslös-stipendium till den som vågar vara snäll

Uppdaterad
Publicerad

Barnboksfigurens 75-årsdag firas med instiftandet av ett nytt stipendium.

Den 27 juli 1939 släpptes den första boken om den godhjärtade katten Pelle Svanslös, en karaktär som författaren Gösta Knutsson baserat på sig själv.

Ytterligare tolv böcker, alla med karaktärer baserade på verkliga personer, har sedan dess getts ut. Böcker som sedan länge tillhör de svenska barnboksklassikerna och som varit förlagor för såväl serier som filmer och teater-uppsättningar.

Stipendium på 44.400 kronor

Med anledning av 75-årsdagen instiftar bolaget som äger rättigheterna till Pelle Svanslös ett stipendium.

”Våga vara snäll-stipendiet” delas ut till någon eller några som har gjort utmärkande insatser för framför allt barns lika värde och kan sökas av till exempel förskolor och pedagoger.

– ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” kan låta som en klyscha men i vårt fall känner vi verkligen så – kan vi göra skillnad för ett enda barn så har vi lyckats, vilket ligger till grund för det vi vill att ”Våga vara snäll-stipendiet” ska stå för. Som Pelle sagt: ”Det är mycket svårare att våga vara snäll än dum ibland. Men jag vågar vara snäll”, säger Mats Fromme, vd på Sagogränd i ett pressmeddelande.

”Riktiga” Maja Gräddnos på plats

75-årsdagen firas i Parksnäckan i Uppsala med olika aktiviteter för barn och med saft och tårta.

På plats för att fira är också förlagan till Maja Gräddnos, nämligen författaren Gösta Knutssons snart 90-åriga änka, Erna Knutsson.

Stipendiet delas ut den 16 oktober.

Se Gösta Knutsson själv berätta om ursprunget till Pelle Svanslös i ”Hylands hörna” från 1970. Börjar 33 minuter in i programmet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.