Foto: SVT/DN

Per Andersson: Kommer hon att stå distansen ut?

Uppdaterad
Publicerad

Per Andersson, redaktör på Kulturnyheterna, om den senaste kritikvågen mot kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Det har varit en förbryllande dag idag. Först publicerar Alice Bah Kuhnke (MP) sin debattartikel på den stora kultursidan i Sverige och när man läst den så kan man konstatera att den inte ger några svar på var hon vill komma med kulturpolitiken. Efter en månad på posten förväntas hon komma med konkreta förslag, inte med fina middagstalsformuleringar om att kulturen är viktig, säger Kulturnyheternas Per Andersson i en kommentar.

Förstår bestörtningen

Och det är just avsaknaden av konkretion som Per Andersson tror ligger till grunden för mycket av kritiken mot kulturministern.

Medier

– Jag förstår att kommentatorerna och debattörerna blir bestörta.

Ovanligt hårt

Dagens angrepp mot Alice Bah Kuhnke är också ovanligt hårda, menar han.

– Först från Björn Wiman, kulturchefen på DN, samma tidning som bara några timmar tidigare publicerade texten. Och så hoppar han fram från draperiet och säger att hennes text är en text som vacklar på randen till pekoral. Och sedan fyller Expressens biträdande chef på.

– När man har den posten så förväntas man uttrycka sig på ett annat sätt och med ett annat innehåll än Alice Bah Kuhnke gjorde här. Sedan kan man notera att kanske är det så att tunga opinionsbildare på kulturområdet nu har börjat tvivla på det här: Kommer hon att klara det? Kommer hon att stå distansen ut?

Avböjer kommentar

Kulturnyheterna har sökt Alice Bah Kuhnke för en kommentar, men departementet hälsar att kulturministern avböjer att kommentera och att hon inte heller kommer att ha möjlighet att svara på frågor om kritiken inom de närmaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet