Personalens oro: Två museer kan läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Kraftfulla åtgärder krävs för en ekonomi i balans. Det skriver Statskontoret i sin analys av Statens museer för världskultur. I analysen, som beställts av Regeringen, uppmanas man se över möjligheten att göra sig av med lokaler. Nu finns det en oro bland personalen om att de tre museerna i Stockholm kommer att slås samman till ett.

Statens museer för världskultur (SMVK) är en myndighet som består av fyra museer. Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg.

Redan 2012 beskrevs den ekonomiska situationen för myndigheten som allvarlig. Ambitionen var att stabilisera personalkostnaden och effektivisera verksamheten för att kunna satsa på utställningar. Trots det ökade kostnaderna, vilket bidrog till negativa resultat både 2013 och 2014. För 2015 blev resultatet bättre, men man dras fortfarande med ett underskott på 5,8 miljoner. I den analys av verksamheten som Regeringen har beställt skriver Statskontoret att ”kraftfulla åtgärder krävs för att få ekonomin för myndigheten i balans”. I analysen skriver man också:

”För att kunna betala av underskottet och samtidigt sköta sitt uppdrag måste SMVK minska de fasta kostnaderna, dvs. personal- och lokal-kostnader och gemensamma kostnader. [...] Ett sätt att nå en effektivare lokalanvändning skulle vara att inordna verksamheten i färre museibyggnader. Med detta menar vi att den verksamhet som bedrivs i dagens fyra museibyggnader bör finnas kvar, men att SMVK säger upp hyreskontraktet för någon av de fastigheter man i dag utnyttjar.”

”En stor utmaning”

Nu har myndigheten fått i uppdrag av Regeringen att presentera åtgärder för att förbättra situationen. Dessa ska presenteras den 30 september. Ann Follin, nytillträdd överintendent för myndigheten, menar att de fasta kostnaderna är för höga.

– Vad vi måste jobba med är att sänka våra lokal- och personalkostnader och öka våra intäkter. Så det är en stor utmaning vi har framför oss, säger hon.

Planer på sammanslagning

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna finns det planer på att slå ihop de tre museerna i Stockholm till ett, och att förflytta Medelhavsmuseets och Östasiatiska museets samlingar till Etnografiska museets lokaler på Gärdet. Att det finns en sådan oro bekräftas av myndighetens två fackliga representanter, men överintendenten Ann Follin menar att det rör sig om spekulationer.

Så det finns inga planer på att flytta Medelhavsmuseet och Östasiatiska till Etnografiska?

– Vi jobbar med ett förslag som vi ska komma tillbaka till Regeringen med, och det kommer säkert vara ett antal olika förslag och konsekvenser. Så om det kommer finnas något sådant förslag, det får vi återkomma om.

Vore det en dålig idé att slå ihop museerna?

– Det måste vara ett förslag som vi rimligtvis tittar på och se vilka konsekvenser det skulle få, men det kommer att vara ett av flera i så fall, säger Ann Follin.

Världskulturmuseet Stockholm

I den interna verksamhetsplanen för 2016 används beteckningen ”Världskulturmuseet Stockholm” under rubriken ”långsiktiga mål”. Ett sådant museum existerar inte i dag. Det nya namnet har stärkt personalens misstankar om att en sammanslagning är i antågande. Men Ann Follin menar att namnet bör förstås som en strategi för samverkan inom myndigheten.

Det här namnet är det ju inget någon annan känner till.

– Nej, det är ju ett internt dokument som du hänvisar till och som vi jobbar med.

Men kan du inte förstå att det är lite förvirrande att det används ett begrepp på ett museum som inte existerar?

– Ja, alltså vi finns ju på en plattform. Vi finns och är verksamma i Stockholm, i dag på tre arenor.

Men att man också använder sig av singularformen Världskulturmuseet Stockholm. Det är ju ändå tre museer i dag.

– Mm. Jag kan förstå dina synpunkter. Det här är mycket mer tanken om hur vi ska kunna jobba inom myndigheten med ett gemensamt uppdrag.

Så det finns ingen vision om Världskulturmuseet Stockholm?

– Vi finns redan här. Vi är redan där. Vi är verksamma i Stockholm.

Men som ett museum?

– Det är förstås en fråga, hur vi fysiskt kommer att lokalisera oss. Det vet inte vi i dag, säger Ann Follin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.