Ginas värld, Djävulsdansen och Bathinas skilda världar är tre av höstens premiärer i SVT. Foto: SVT

Programledarna blir personliga i höst

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades höstens stora tv-satsningar i SVT. De personliga berättelserna är i fokus, gärna med programledare som tar med sin egen bakgrund in i produktionen.

I ”Djävulsdansen” skildrar programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell människor som är medberoende, det vill säga partners eller nära släktingar till människor med beroendesjukdomar. Båda programledarna har egna erfarenheter av medberoende, men understryker att programmet inte bara kommer att handla om dem.

– Det har känts jätteviktigt att göra det här men inte som en personlig resa i första hand, utan låta andras röster bli hörda, säger Ann Söderlund.

Medier

Programmet, som består av tre delar, var både roligt och sorgligt att spela in, berättar de.

– Jag har fått en otrolig respekt för beroendesjukdomar. Det är en dödlig sjukdom. 50 procent dör av sitt beroende, ändå är samhällets inställning till de här sjukdomarna extremt märklig. Man har inställningen att man får skylla sig själv, att det är självvalt, säger Sanna Lundell.

Östermalm möter förorten

Programledaren Bathina Philipson växte upp ”i förorten”, som hon säger, och är idag gift med den 35 år äldre Aje Philipson – känd för allmänheten som en av kungens bästa vänner.

I programmet ”Bathinas skilda världar” skildrar hon sina möten med de båda miljöerna. Världar som hon själv tycker är ganska lika.

– Det är lite mer glamour och extravaganta saker i den ena världen, men jag tycker inte att skillnaderna är så stora som media vill lyfta fram. Jag vill krossa fördomar: ”jaha, hon är som jag bakom den där slöjan!”, säger Bathina Philipson.

Men hon vill också ge en mer nyanserad bild av överklassen.

– Människorna som jag umgås med i överklassen, som är duktiga industrigubbar, de är ju för integration, de är ju för invandring till Sverige. För de ser ju hur jobb ska skapas. Många andra kanske har en fördom om att de skiter väl i andra, men många av dem jobbar med välgörenhet och vill ju ta ansvar och dela med sig.

Gina Dirawi på resa

Personligt blir det också i ”Ginas värld”, ett program där programledaren Gina Dirawi reser runt i världen. Hon besöker beduiner i Jordanien, hemlösa i Las Vegas, hon går på palestinskt bröllop och går i kloster. Målet med resan är att finna människors minsta gemensamma nämnare.

– Alla jag har träffat svarar samma sak: ”jag vill ha kärlek i mitt liv, jag vill hitta lugn och ro, jag vill vara med mina nära och kära”. Det är väldigt simpla behov som människan har. Det spelar ingen roll om du är en hemlös som bor under jorden i Las Vegas eller om du är en munk. Jag vill visa människor att det finns en hel värld där ute som känner samma hopplöshet eller oro eller längtan, säger Gina Dirawi.

Konstskandaler och nyskriven dramatik

Andra exempel på program som visas under hösten är serien ”Skandal!” som går igenom några kända svenska kulturskandaler, allt ifrån Anna Odells ”Okänd kvinna” till Makode Lindes ”Painful Cake” – den tårta som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar i, och Lars Vilks Muhammedteckningar. SVT satsar också på nyskrivet drama med Peter Birros 90-talsdramaserie ”Viva Hate”, om ett gäng killar som drömmer om att bli rockstjärnor.

I relationskomedin ”Taxi” syns Dramatenskådespelarna Andreas T Olsson och Jennie Silfverhjelm, i varje avsitt åker de taxi, samtidigt som deras förhållande knakar i fogarna.

Flera av titlarna kommer att visas i SVT:s webbtjänst Flow.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet