Sångerskan Petra Marklund tar över ”Allsång på skansen”. Foto: TT

Petra Marklund tar över Allsång på skansen

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan blir den första kvinnan att leda programmet sedan starten 1979.

Petra Marklund ser fram emot att få sätta sin prägel på programmet och ta in musik från olika håll.

– Jag är ju inte 40 eller 50 år gammal. Jag är ung och jag älskar bra musik, och det här är verkligen ett bra tillfälle att ta in bra musik, från olika genrer, säger hon till Kulturnyheterna.

Att hon som artist skulle bli för bred eller folkkär i och med det nya jobbet är ingenting Petra Marklund oroar sig för.

– Många ser på det här med att vara folkkär som lite fult. Men det finns så mycket bra med att man kan nå ut till många – och det är ju det som är målet. Hjälper jag till och gör någonting som kan beröra, väcka äkta känslor och har någon slags kärna, då vill man ju nå ut. Det är då folkligheten är som bäst.

Kommer du fortsätta som artist samtidigt?

– Det är klart att jag under våren och sommaren kommer fokusera på det här. Men jag kommer ju skriva och göra låtar ändå. Det är ju det jag gör. Och allsången är mitt helt galna, sjuka sommarjobb.

Petra Marklund slog igenom 2003 med singeln ”La la la (never give it up)” under artistnamnet ”September” och fick snabbt en internationell karriär med danshits om ”Satellites” och ”Cry fo you”.

Fick genombrott i tv-program

Men det var i serien ”Så mycket bättre” hon fick sitt stora genombrott för den svenska publiken. Hennes tolkningar av Petters ”Mikrofonkåt” och Pluras ”Kärllekens tunga” blev några av 2010 års stora favoriter.

2012 släppte hon sin första skiva på svenska, ”Inferno”, och toppade digilistan med låten ”Händerna i taket” bland annat.

Allsångsledare genom åren

1979-1993 Bo Larsson

1994-2003 Lars Berghagen

2004-2010 Anders Lundin

2011-2013 Måns Zelmerlöv

2014- Petra Marklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.