Pigg nallebjörn fyller 50 år

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller Bamse 50 år och fortfarande lockar Sveriges populäraste seriebjörn både stora och små till läsning. Men trots sin snällhet så har han inte varit helt okontroversiell genom åren.

Det stojar och stökar på Kulturhusets barnboksavdelning i Stockholm. Lite varstans sitter helglediga föräldrar och läser böcker för sina barn. Men det är inte ofta som både barn och vuxen får ut samma nöje ur en bok. Bamse är ett sådant undantag.

Nostalgi och nöje

– För mig är det nostalgi att läsa Bamse. Jag växte upp honom och Lille-Skutt och brukade äta honungsmackor och läsa serietidningarna. Därför är det extra roligt att föra det vidare, säger Lisa Eyre.

Hon sitter uppkrupen tillsammans med sin dotter Elis i en blå fåtölj.

– Jag brukar lyssna på Bamse i bilen. De har så roliga röster, säger Elis.

Ständigt aktuell

Hemligheten till populariteten tror Lisa Eyre är att Bamse har starka äventyrsberättelser men också historier med sensmoral.

– Bamse brukar ju säga att om man är stark så måste man vara snäll, jag tror sådana budskap är något som lockar många även i dag, säger Lisa Eyre.

Tydlig vänsterprofil

Bamses förmenta sensmoral är något som inte varit helt okrontroversiellt under hans 50 år som seriefigur, särskilt som hans skapare Rune Andreasson knappast döljde att han var politiskt intresserad åt vänsterhållet.

– Bamse är mycket ett barn av sin tid och är jämnårig med det politiska 1960-talet. Rune Andreasson var skicklig på att plocka upp spörsmålen som var aktuella som Vietnamkriget och använda det i Bamse, säger Anders Lundgren, informatör på Serieteket på Kulturhuset.

Efter Rune Andreassons död 1999 har arvtagarna valt att marknadsföra Bamse på ett litet annorlunda sätt och idag finns Bamse på allt från Tandkräm till barnkläder. Bamse har blivit lekpark på Kolmården och det kommer ständigt nya produkter med Skalman och Lille-Skutt.

– Det är intressant att vi lever i en väldigt politisk tid som är fokuserad på diskussion men att serietidningen Bamse samtidigt har blivit allt mindre politisk, säger Anders Lundgren.

Okänslig för konjunktur

Han berättar att Bamse har en given plats i svensk serietidningshistoria och har inspirerat många nya serietecknare. Precis som med Fantomen och Kalle Anka verkar Bamse vara mindre känslig för konjunkturer och moden.

– Vi kan se inspirationenen från Bamse i de antropomorfa djuren i serier som Rocky och Elvis. Nu har dessutom en ny generation tecknare och manusförfattare tagit över Bamse och jag tycker att det fortfarande finns orsak att läsa Bamse, säger Anders Lundgren.

Miljonindustri

I dag är Bamse en mångmiljonindustri, men för den som vill se hur det hela startade så ställs Rune Andreassons originalteckningar ut just nu på Seriegalleriet i Stockholm. Där finns också en akvarell på Runes älskade nalle från barndomen som han tecknade som 14-åring – en slags urbamse.

– Jag visar även upp den allra första seriesidan som Rune Andreasson ritade till Bamsetidningen. Den är egentligen inte till salu, men om priset är det rätta, säger Seriegalleriets ägare Markku Haapala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.