Programledaren Belinda Ohlsson ledde programmet ”Fittstim – min kamp” som i går fick pris på Skämskuddegalan. Foto: TT

Pinsammaste tv-programmen är korade

Uppdaterad
Publicerad

”Fittstim – min kamp” var en av skämskuddsvinnarna – med motiveringen: ”På 90-talet bråkade Belinda Olsson med Ulf Lundell. Nu är hon Ulf Lundell.”

Priset som ingen i tv-världen vill ha delades ut i går – Skämskudden 2014. Bland de mest pinsamma och undermåliga program inom svensk tv som prisades fanns ”Roast & Toast: 10 år med Filip och Fredrik”, “Timells skärgårdskök” och ”Fittstim – min kamp” för att nämna några.

Totalt delades 10 skämskuddar ut till tv-program som juryn tycker är talande exempel på bristen på kvalitet och nytänkande inom svensk tv.

Motivering för Filip och Fredriks pris för ”Årets direktsända evenemang” löd till exempel såhär: ”Ni vet när man filmar av ett firmagig och säljer det till Femman.”

Motvikt till Kristallen

– Vi har tagit emot mängder av nomineringar, vilket säger en del om kvaliteten på svensk tv-produktion. Skämskuddens existens har aldrig varit mer berättigad, säger initiativtagaren Martin Soneby.

Bakom priset står komikerna Martin Soneby och Fritte Fritzon. De tycker att det behövs en motvikt till det tröttsamma ryggdunkandet på Kristallen och oförtjänt hyllande av svensk tv.

Antipriset ”Skämskudden” delades i år ut för andra året i rad.

Här är hela den pinsamma vinnarlistan med tillhörande motiveringar:

Årets underhållning

Torsk på tuben

´”Det där meningslösa kommentarsfältet på Youtube. I tv-form.”

Årets direktsända evenemang

Roast & Toast: 10 år med Filip och Fredrik

”Ni vet när man filmar av ett firmagig och säljer det till Femman.”

Årets fiktion

Welcome to Sweden

”Den första Bullenfilmen som har gått på NBC. Som vanligt är det inte killen i filmen som har skrivit anonyma kommentarer på internet.”

Årets livsstil

Timells skärgårdskök

”Den här programidén är så trött att vi inte orkar skriva en motivering.”

Årets granskning

Fittstim – min kamp

”På 90-talet bråkade Belinda Olsson med Ulf Lundell. Nu är hon Ulf Lundell.”

Årets meltdown

Greg Poehler attackerar TVdags.se

”I en serie om kulturkrockar var den största kulturkrocken den mellan en ärlig tv-recensent och en kille med dåligt ölsinne.”

Årets programledare

Henrik Fexeus, Kärlekskoden

”Mentalisten Fexeus lyckades inte övertyga tittarna om att han är programledare.”

Årets reality/dokusåpa

En stark äventyrsresa med Morgan och Ola-Conny

”Det kommer bli ett jättebra program, sa Femman. De kommer inte alls att skratta åt er, sa Femman. Ni får 7 000 kronor, sa Femman.”

Årets tv-personlighet

Anders Timell

”Ursäkta flugan, det är en hovmästare i min tv-soppa.”

Årets Guldkudde

Fredrik Lundberg, MTG TV:s förre programdirektör

”I en värld präglad av cynism känns det roligt att få ge pris till en man som bevisat att det inte finns något absolut samband mellan att vara en cynisk jävel och skapa tittarsuccéer. Man kan vara en cynisk jävel och ändå ha väldigt, väldigt få tittare.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.