Skådespelarna Alexandra Breschi, Lea Stojanov och Buster Isitt spelar huvudrollerna i årets julkalender. Foto: Ulrika Malm/SVT

Sommarhetta i årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart bara tio dagar kvar till årets tv-höjdpunkt – Julkalendern. Som är inspelad i Kroatien.

En magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor. Det låter inte riktigt som en vanlig julkalender, men manusförfattarna lovar att julkänslan kommer infinna sig.

– Det är ju jul! Det finns massa lussebullar, julmust och julsånger. Det är inte så att man kommer missa att det är jul, säger Sofie Forsman, som har skrivit manus tillsammans med Ida Kjellin.

Medier

Rädda Orkidékusten

Årets julkalender kommer följa de tre barnen Minna, Sam och Bianca som letar efter piraten Aquilas försvunna skatt. Skatten behöver de för att rädda Orkidékusten från förstörelse. Det blir alltså ett klassikt äventyr med barnen i centrum, och manusförfattarna har helt enkelt utgått från sig själva när de skrivit historien.

– Klur, ledtrådar och gåtor, det är sånt som vi älskade när vi var barn och som vi tänker att barn älskar fortfarande, säger Ida Kjellin.

Vänskap och vardag

Hela teamet spenderade tre månader nere i Kroatien. Vilket gjorde att huvudrollsinnehavarna: Alexandra Breschi, Lea Stojanov och Buster Isitt, spenderade väldigt mycket tid tillsammans.

Vi bodde på samma våning på samma hotell och var med varandra hela tiden tills det blev dags att sova. Så det blev lite småtjafs, säger Lea Stojanov.

– Vi hängde så mycket att vi blev lite mer som syskon, säger Buster Isitt.

Vardagen i Kroatien beskriver de som hektiskt, med både inspelning manusläsning och skolarbete. Lite vardag blev det ändå, med fredagsmys och lediga lördagar. Jobbigast var plugget.

– I varje paus, typ på lunchrasten fick vi gå och plugga och på söndagar, det var väldigt jobbigt, säger Lea Stojanov.

Internationellt samarbete

Att en julkalender spelas in utomlands händer inte varje år. Till en början var regissören Anna Zackrisson orolig för samarbetet mellan det svenska filmteamet – bestående av tre unga tjejer – och det kroatiska, som främst utgjordes av äldre män. Men när arbetet kom igång funkade det hela utan problem.  

– Filmarbete är väldigt internationellt. Man säger tystnad tagning och alla kan sina roller och börjar jobba.

Om språk- och kulturskillnader var en utmaning så var miljöerna raka motsatsen, berättar Anna Zackrisson.

– Att kunna ha riktiga grottor och gå in i med barnen, att filma under vattnet på riktigt och inte bygga saker i studio. Det har varit jätteviktigt för hela känslan i projektet. Att skapa det här äventyret som barnen är ute på.

Det första avsnittet av julkalendern sänds som vanligt klockan 07.15 den 1 december, i både SVT 1 och Barnkanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet