”Fåglar” spelas på Stockholms stadsteater med bland annat Meta Velander i huvudrollen. Foto: SVT

Ouzounidis om dolda hierarkier och manlig självgodhet

Uppdaterad
Publicerad

Prisade och hyllade dramatikern Christina Ouzounidis är aktuell med föreställningen ”Fåglar”, en pjäs om frihet, rädsla och våld med skådespelaren Meta Velander i en av rollerna.

– Pjäsen handlar om allt ifrån ett mer fysiskt explicit våld till ett slags våld som handlar om vägran, bortträngda viljor eller uppdämnda begär på olika vis, säger Christina Ouzounidis.

Hon är en av grundarna till konstnärskollektivet Teatr Weimar i Malmö. Sedan debuten 2005 har hon spelats på Radioteatern, på Teater Galeasen och regisserade bland annat ”Karolinas sömn” på Kungliga Operan 2012.

Egensinnig prisad dramatik

Hon har prisats och uppmärksammats för sin egensinniga dramatik med texter som kretsar kring vardagsproblematik, normer som vänds upp och ner och med skärpan alltid inställd på det osynliga.

– Det som inte uttalas men ändå ligger där och vibrerar, ojämlikheter och att kunna se alternativen – de obefinlintliga alternativen. Det som skulle kunna vara, men som inte är. Det är den starkaste drivkraften för mig, säger Ouzounidis.

”Provocerar mig extremt mycket”

I skottgluggen finns de dolda hierarkierna och den vita heterosexuella mannens oreflekterade självgodhet.

– Där kommer normaliseringen och maktstrukturerna in och de provocerar mig extremt mycket.

Vad ska vi göra?

– Jag vet faktiskt inte, säger hon och skrattar.

”Fåglar” har premiär på Stocholms stadsteatern 10 januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.