Bilder på offentlig konst dyker upp i spelet Pokémon Go något som bekymrar föreningen Bildupphovsrätt. Foto: Skärmdump/TT

Konst i kläm i Pokémon Go

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett beslut i Högsta domstolen tidigare i år stod det klart att det inte var fritt att sprida foton av offentlig konst på nätet. Men nu sprids bilder på offentlig konst i succéspelet Pokémon Go, något som bekymrar föreningen Bildupphovsrätt.

Upprinnelsen till beslutet i Högsta domstolen var en konflikt mellan Wikimedia Sverige och Bildupphovsrätt (tidigare BUS), som företräder skulptörer och andra upphovsmän till konstverk. Konflikten rörde Wikimedia Sveriges databas över offentlig konst och deras webbplats offentligkonst.se där bilder av konstverken publicerats av mestadels privatpersoner. Och nu, efter det prejudicerande domslutet, är det alltså brottsligt att publicera bilder på offentlig konst utan upphovspersonens tillstånd.

Plöjer vägen

I det nya spelet Pokémon Go, som har tagit världen med storm, spelar just den offentliga konsten en viktig roll. Många av de konstverk som finns placerade i det offentliga rummet har blivit så kallade ”Poké stops”, en plats där du kan få värdefulla saker i spelet. När du kommer till ett Poké stop dyker namnet på platsen upp och du kan se en bild av konstverket.

Offentlig konstkonflikt

– Det är det här vi har hävdat genom att rikta det här målet mot Wikimedia, att de plöjer vägen för de här kommersiella intressena som vill använda den offentliga konsten och andra typer av upphovsrättsliga prestationer utan att betala för sig, säger Mats Lindberg, vd på Bildupphovsrätt, och tillägger:

– Det är bara positivt att bilderna används. Problemet är att de inte är villiga att betala bildskaparna.

Vad kommer ni att vidta för åtgärder?

– Det vet vi inte. Vi har inte hunnit analysera detta. Det dök ju upp för bara några dagar sedan.

Inte vunnit laga kraft

Mats Lindberg beskriver användningen av offentlig konst i Pokémon Go som ett ”komplicerat ärende” eftersom det är stora multinationella företag som står bakom spelet. Samtidigt har Högsta domstolens beslut kring Wikimedia inte vunnit laga kraft ännu och Lindberg menar att de får avvakta lite innan de gör sin analys.

– Vi tycker ju att Högsta domstolens beslut öppnar ju vägen för att skydda konstnärerna och bildskaparnas prestationer. Det skapar också möjlighet att få betalt för sådant även i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Offentlig konstkonflikt

Mer i ämnet