Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans föräldrar satt i koncentrationsläger och hans fru Sharon Tate blev mördad av Manson-sekten. Och sedan 1978 har han varit på flykt undan den amerikanska rättvisan. Roman Polanski är lika känd för sitt dramatiska privatliv som för sina filmer. I klippet får du lära dig mer om den polske regissörens osannolika liv. Foto: TT

Polanski friad – anklagad för förtal av kvinna

Publicerad

Roman Polanski hävdade att en känd skådespelare ljög när hon anklagade honom för våldtäkt. Nu frias regissören från anklagelser om förtal.

Den brittiska skådespelaren Charlotte Lewis anklagade 2010 Roman Polanski för att våldtagit henne 1983, när hon var 16 år gammal. Tre år senare medverkade hon i en av regissörens filmer.

När den omstridde regissören flera år senare i en tidningsintervju avfärdade anklagelserna som ”hemska lögner” stämde Charlotte Lewis honom för förtal. Men nu frias Polanski från alla anklagelser om förtal av en domstol i Paris, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men domstolen, som är specialiserad på fall som rör medierna, har bara tagit ställning i förtalsmålet och inte våldtäktsanklagelsen.

Flydde USA

Den 90-årige regissören bakom filmklassiker som ”Rosemary's baby” och ”Chinatown” har flera gånger blivit anklagad för våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Han flydde USA 1978 undan straff efter att dömts för våldtäkt av en 13-årig flicka och fortsatte sin karriär i Europa. Polanski har förnekat alla anklagelser.

Husarrest i Schweiz

I nästan tio månader mellan 2009 och 2010 satt Polanski i husarrest i Schweiz sedan USA begärt honom utlämnad. Men Schweiz nobbade USA:s begäran och Polanski släpptes fri. Även Frankrike och Polen har vägrat att lämna ut regissören.

Som senast som i julas hade Polanskis senaste film ”The palace” svensk biopremiär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.