Åsa Tillberg, redaktionschef på Dagens Nyheter, tycker inte att man har något att be om ursäkt för i historien kring hen-parodin Dhen.se. Men polisanmälan var ett misstag. Foto: SVT

”Polisanmälan borde inte ha gjorts”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Tillberg, redaktionschef på Dagens Nyheter, säger att polisanmälan mot Dhen.se var ett misstag. Därför, menar hon, var det rätt att skriva i tidningen att den aldrig funnits.

Det som började med ett enkelt könsneutralt pronomen har utvecklats till en kritikstorm mot Dagens Nyheter. Sedan tidningen polisanmälde sajten Dhen.se, och sedan påstod att man aldrig gjort någon anmälan, har man fått hård kritik.

Tidningen Dagens Media skriver i en analys att DN:s krishantering är ”obegriplig”, medan Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg på Twitter kallar DN ”pajasar” och komikern Özz Nujen skriver att hela händelseförloppet är ”ovärdigt”.

Debatten kring hen

DN:s redaktionschef Åsa Tillberg är dock av en annan uppfattning. I en intervju med Kulturnyheterna vidhåller hon att ingen polisanmälan gjorts – trots att den bevisligen finns. En medarbetare gjorde visserligen en anmälan i tidningens namn, säger hon, men eftersom ledningen inte stod bakom den räknas det inte. Tidningen har överhuvudtaget inget att ångra, menar hon.

Varför skriver ni i tidningen att ni inte har anmält sajten?

– För att Dagens Nyheter inte har gjort en anmälan. Det misstag som begicks har vi rättat till.

Varför skrev ni inte det i så fall?

– Vi tycker att det är ointressant. Det handlar om att det blivit ett fel, och det är väl onödigt att hänga ut någon som gjort fel.

Är det inte viktigt att berätta som det är?

– Nej, jag tycker inte alls att det är viktigt. Det viktiga är väl ifall DN vill göra en polisanmälan eller inte, och DN vill inte göra en polisanmälan – än i alla fall.

Nu har det blivit en stor sak av det här. Tycker du att DN borde ha gjort något annorlunda?

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att den där polisanmälan inte borde ha gjorts, men misstag kan hända i alla organisationer.

Reporter i inslaget är Sindra Grahn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet