”Polisen framstår inte som helt trovärdig”

Uppdaterad
Publicerad

Först bad polisen om ursäkt. Nu förnekar Skånepolisens chefsjurist att myndigheten har registrerat romer. Vad gör de olika beskeden med bilden av polisen?

I gårdagens Agenda i SVT förnekade Skånepolisens chefsjurist Monica Nebelius att myndigheten har registrerat romer. Men tidigare har polisen beklagat registret, och därmed bekräftat att det finns.

Monica Nebelius säger nu att romregistret är en tankekonstruktion skapad av Dagens Nyheter, och att de är polisen som har fört in frågan om etnicitet i registret.

Polisens romregister

”En desorganiserad organisation”

Medieforskaren Ester Pollack vid Stockholms universitet menar att polisens agerande i frågan har varit för alldeles för otydlig i frågan och gett en oklar bild till allmänheten:

– Polisen framstår ju inte som helt trovärdig. Det är en organisation som är ganska desorganiserad. Man måste ju utgå från att rikspolischefen har haft kontakt med Skånepolisen när han beklagar, men så blir man  misstänksam och tänker att de kanske inte talar med varandra – att den ena handen inte vet vad den andra gör.

”Kan nog verka förvirrande”

Monica Nebelius på Skånepolisen svarar:

– Det kan jag förstå om man tänker. Rikspolischef, politiker och till och med Fredrik Reinfeldt som uttalade sig i början om uppgifterna som DN lämnade ... Om man ser den bilden och vi nu kommer med ett annat påstående, så kan det nog verka väldigt förvirrande. Men jag tror att det är för att de har presenterats den bild som DN har målat upp.

Vem får verklighetsbeskrivningen?

Skånepolisen fick igår mothugg av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som menar att att den röda tråden i registret är den romska tillhörigheten.

– Kampen om verklighetsbeskrivningen pågår ju hela tiden, eftersom alla vet hur mycket mediernas berättelser betyder. Det är frågan om vilken som övertygar oss till slut. Det är väl en effekt av att man förstår mer och mer hur viktiga mediernas berättelser är, konstaterar Ester Pollack.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet