Polisen slog till på premiären

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland trappar myndigheterna upp censuren mot kulturarbetare, särskilt dem som kritiserar regeringen Putin. Kulturnyheterna var med när polisen dök upp på en teaterpremiär i Moskva.

Det är när SVT:s korrespondent Elin Jönsson och fotograf Anton Koposov ska göra ett reportage om det kända teatersällskapet Teatr dok som de blir vittnen till hur polisen plötsligt finns på plats utanför lokalerna.

– Nu kom precis kravallpolisen med en buss och det patrullerar poliser fram och tillbaka. Och så kom det en kvinnlig polis med en hund, säger teaterchefen Jelena Gremina.

Hon är luttrad efter upprepade trakasserier från myndigheterna den senaste tiden. Hennes teatersällskap, Teatr dok, har visserligen små resurser, men föreställningarna om aktuella politiska frågor är alltid lika omtalade. Just nu spelar de ”Bolotnoje delo”, en föreställning om demonstranter som fängslades under de stora protesterna mot Putin för tre år sen. De flesta av dem sitter fortfarande fängslade.

Svenska ”Child 44” drabbad

Censuren av kulturaktiviteter i största allmänhet har skärpts på sistone – ofta med hänvisning till att de inte passar in i den patriotiska andan. Det har även drabbat filmen ”Child 44”, som regisserats av Daniel Espinosa och där Noomi Rapace spelar en av huvudrollerna. 

Teatr dok är alltså också en nagel i ögat på myndigheterna, och sen en tid tillbaka har teatern tvingats lämna sina lokaler i Moskvas centrum där de hyrt in sig i tolv år. Det är heller inte första gången polisen dyker upp på premiären. Förra gången var i vintras och då handlade pjäsen om ett annat politiskt känsligt ämne – kriget i Ukraina.

– De började leta efter en bomb mitt under föreställningen och alla fick gå ut. De grep vissa av teaterns anställda och vi fick försöka få ut dem med advokat och sen under två veckor hotades vi av åtal om extremism, säger Jelena Gremina.

Den kväll som Kulturnyheterna är på plats väljer poliserna att hålla sig i bakgrunden under föreställningen. Men Jelena Gremina berättar att de kom tillbaks nästa dag igen, med förstärkning.

– En var en specialist på avfall, en annan brandman, en var åklagare, en specialist på mord med svåra kroppsliga skador och en var från säkerhetstjänsten FSB, säger hon.

Tillbakavisar censurkritik

Det är inte bara Teater doc som har problem. De ryska myndigheterna lägger sig allt oftare i kulturlivet. Samma dag som polisen dök upp hos Teatr doc träffar SVT på Rysslands kulturminister Vladimir Medinskij. Han förnekar bestämt att den ryska regeringen utövar censur.

– Kulturministeriet har aldrig förbjudit ett enda evenemang, svarar han kort på väg in till ett möte.

Men Teatr doc rustar sig för allt hårdare tag från myndigheterna.

– Vi är beredda på fler trakasserier, men om de t o m upplöser oss som organisation eller river upp vårt hyreskontrakt startar vi bara en ny organisation. Och fortsätter göra det som vi tycker är viktigt, säger Jelena Gremina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.